*Nettavisen* Nyheter.

Foreldre: – Å ha barna i park er et verdivalg

Leder i styret i Kløverveien barnehage, Siri Haavie (t.v.) og kasserer Grethe Sannes med Ask på armen. Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Få, men stabile voksenpersoner og et ønske om å ha mer tid med egne barn er argumenter fra park-foreldrene.

TÅSEN: – Jeg har inntrykk av at de fleste som har barna sine i park har valgt det bevisst. De som begynner fra høsten er hundre prosent parkbarn, og er ikke her fordi de ikke har fått barnehageplass, sier Grethe Sannes, mor til Ask (3), og kasserer i styret i Kløverveien barnepark.

Den er én av bare fem gjenværende barneparker i Oslo. De fleste melder om lav interesse og usikre fremtidsutsikter.

Parken er ettertraktet

Kløverveien er foreldredrevet, og har to ansatte parktanter. Barna er mellom 1 og 3 år gamle.

Foreldrene kommer langveisfra for å ha barna i parken. Store deler av Nordre Aker, men også bydelene Bjerke og St. Hanshaugen, er representert.

LES OGS:Å: Positive foreldre

Etterlyser politikerengasjement

– Jeg tror ikke politikerne fullt ut forstår hvor verdifulle barneparkene er. De er et godt tilbud til foreldre som ikke ønsker heldags barnehage, sier Siri Haavie, styreleder, og mor til Sigurd (snart 2).

Hun avviser argumentet om at barneparkene tilhører en tid der mødrene var hjemmeværende. Ifølge styrelederen er det gjerne foreldre som er i permisjon, som jobber skiftarbeid, har hjemmekontor eller som ønsker å jobbe redusert i en periode, som velger park.

– For oss er det et verdivalg å ha barn i park. Vi ønsker å tilbringe tid med sønnene våre i en viktig periode i livene deres, sier Haavie.

Stabile forhold

– Fordelen med parken er at det er et lite miljø og at barna slipper å forholde seg til mange forskjellige voksne. Det er mer stabilitet enn det jeg tror er tilfellet er i mange store barnehager med høy utskifting av personalet. Dessuten får barna være mye ute. Vi har hatt barn som har kommet tilbake til parken etter opphold i barnehage, fordi foreldrene ikke syntes de fikk nok utetid, sier Sannes.

Vanskelig økonomi

Men selv om interessen for parken er oppadgående, er ikke den økonomiske situasjonen til å hoppe i taket av. Kløverveien «leier» parken gratis fra bydelen, mot å drifte og vedlikeholde området.

– Vi får ingen kommunal støtte, og trenger nå å skifte ut noen lekeapparater. Vi har søkt om Frivillighetsmidler og håper å få det. Denne parken er jo en ressurs for nærmiljøet, og brukes av mange etter parkens stengetid, sier Haavie.

Barneparken ønsker seg også nye uteleker, som trillebårer, spader og biler. Dersom det er noen i nærmiljøet som har slike av god kvalitet å gi bort, er det bare å ta kontakt med parken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.