RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mange foreldre reagerer på forslaget om å redusere antall styrere i barnehagene. Fra venstre Marianne Seljåsen med Mathias (5), Espen Aas Smedsrud med Ingrid (1) på nakken og Petter (3) skjult, Anette Hamm med Isabell (3), Hanna Stensvold med Johannes (5) og Kristin Svanqvist.
Mange foreldre reagerer på forslaget om å redusere antall styrere i barnehagene. Fra venstre Marianne Seljåsen med Mathias (5), Espen Aas Smedsrud med Ingrid (1) på nakken og Petter (3) skjult, Anette Hamm med Isabell (3), Hanna Stensvold med Johannes (5) og Kristin Svanqvist. Foto: Foto: Vidar Bakken

Foreldreopprør i barnehagene

Foreldre er i harnisk over Bydel Ullerns forslag til å spare penger. Bydelen vil redusere antall styrere i barnehagene.

ULLERN: – Jeg har sjelden sett et slikt engasjement fra foreldre. Utspillet fra bydelsadministrasjonen har utløst noe som må kunne kalles et foreldreopprør, sier leder av samarbeidsutvalget (SU) i Lilleaker barnehage, Kristin Svanqvist.

Fra 16 til 6 styrere

Bydelen foreslår at de 16 kommunale barnehagene deles inn i 6 områder med tre barnehager i hvert område. En enhetsleder får det overordnede ansvaret for hele barnehageområdet, mens antall styrere blir redusert fra 16 til 6.

Under disse vil 6 tidligere styrere få jobb som fagkonsulenter.

– Vi vurderer å aksjonere mot bydelens planer. Det er nå kontakt mellom SU i de forskjellige barnehagene og nå pågår en underskriftsaksjon. Tirsdag 9. november klokken 19.30 blir det foreldremøte i Folkets Hus på Lilleaker. Jeg oppfordrer alle foreldre dette angår å komme dit, sier Hanne Stensvold, som sitter i arbeidsutvalget i Blokkajordet barnehage

Preg av hastverk

Vi møter de to på Blokkajordet sammen med andre foreldre. Sist torsdag holdt Svanqvist et flammende innlegg mot den foreslåtte organisasjonsmodellen under «Åpen halvtime» i bydelsutvalgets møte.

– Vi måtte gjøre politikerne oppmerksomme på hva som holdt på å skje, ellers kunne dette blitt en ren administrativ avgjørelse. Dette bærer preg av hastverk og SU i barnehagene fikk svært liten tid til å uttale seg. Her vil man fjerne styrere, som er «limet» i barnehagene. Hensikten er å spare penger, uten at det kommer frem hvor kostnadsbesparende dette blir. Det vises til at modellen er gjennomført i andre bydeler som for eksempel Stovner. Forsøket er ikke evaluert på Stovner. Derimot vet vi at det er prøvd på Sagene. Der har de forlatt dette systemet og gått tilbake til det gamle, sier Svanqvist.

Mer enn 200 barn

Hun viser til at en styrer nå kan få ansvaret for mer enn 200 barn og 45 ansatte.

– Slik blir det når man slår sammen Hullebergmyra, Lilleaker og Bikuben barnehage. 45 skal rapportere direkte til styrer som skal bevege seg mellom tre store barnehager. Hvordan skal dette praktiseres. En styrer har et overordnet og viktig ansvar, som kan ta raske avgjørelser og som kan håndtere ting som oppstår på stedet. Vi mener at dagens ordning med en styrer per barnehage er påkrevd for å ivareta det pedagogiske og administrative ansvaret, sier Svanqvist.

Utrygghet

– De ansatte er bekymret for at jobbsituasjonen blir uhåndterlig. Hvem skal ta over styrers oppgaver når styrer ikke er til stede. Med mer administrasjon på øvrige ansatte, jo mindre tid blir det til barna. Dette skaper utrygghet på en arbeidsplass som ikke akkurat er kjent for å være overbemannet, sier Stensvold.

– Mangelfullt utredet

– En ting kan man være rimelig sikker på. Det blir økt turnover og sykefravær når «limet» blir borte i lange perioder. I vår barnehage er sykefraværet lik null i oktober og det har ikke vært utskiftninger i personalet på to år. En god styrer skaper trygghet og gode arbeidsforhold. Vi som er foreldre mener at forslaget fra bydelsadministrasjonen er mangelfullt utredet og at man ikke har vurdert godt nok konsekvensene av å endre ledelsesstrukturen, sier Svanqvist.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere