RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DRONNING EUFEMIAS GATE: Bokaktuell middelalderforsker Bjørn Bandlien, i Dronning Eufemias gate, i Bjørvika, som skal gå fra Prinsens gate til Ladegåerden i gamle Oslo.
DRONNING EUFEMIAS GATE: Bokaktuell middelalderforsker Bjørn Bandlien, i Dronning Eufemias gate, i Bjørvika, som skal gå fra Prinsens gate til Ladegåerden i gamle Oslo. Foto: FOTO: JULIE MESSEL

Forelska i den første oslodronningen

Middelalderhistoriker Bjørn Bandlien er ikke i tvil: Norges første Oslodronning, Dronning Eufemia, var landets kuleste dronning.

BJØRVIKA: Han lanserer nå i mai boka, Eufemia- Oslos middeladerdronning, om det som for mange historikere er en parantes i norsk middelalderforskning: Dronning Eufemia.

Dannelse

– Men hun var langt mer. Hun var på mange måter den som moderniserte det norske hoff, og gjorde det til en del av Europa, sier Bandlien.

Bjørvikas hovedgate, som går fra Prinsensgate og til Ladegården i Gamle Oslo, får navnet Dronning Eufemias gate. Det blir antakeligvis Norges bredeste gate, 44 meter brei.

Det er i den andledning Bandlien gir ut bok på Dreyer forlagFor de færreste vet egentlig hvem denne mystiske middelalderdronning egentlig var.

Vendte seg østover

Eufemia var fyrstedatter fra den tyske øya Rügen, og giftet seg med Håkon V da hun var i tyevårene.

– Med dronning Eufemia og kong Håkon V flytting til Akershus festning dreide norske intersser seg mot øst og fikk en sterkere knytting til Tyskland , Sverige og landene rundt Østersjøen, sier Bandlien.

Eufemia vokste opp med en dikterbror, og er for noen kjent som en som brakte sonnetter og balladene til Norge.

Les også: Den eldste kongeboligen

Skjønne jomfruer

– Hun vokste selv opp med litteratur om riddere og skjønne jomfruer, og brakte dette inn i kongehuset på Akershus, mener Bandlien.

Om hun var en partydronning eller ei, vites ikke: Men det antas at på festene hun arrangerte på slottet var det ikke akkurat sagalitteratur som stod i sentrum.

Oslo som hovedsete

– Mange kjenner middelalderen som krigersk og blodig, men jeg mener at det også var dannelse og høvisk opptreden i middelalderen, påstår Bandlien.

Han legger ikke skjul på at flere historiekere antakeligvis er uenig med ham i det at kongeparet flyttet fra vestlandet til Oslo, og dermed gjorde Oslo og Østlandet til politisk hovedstad, er en sentral del av norsk middelalderhistorie.

Med Eufemias inntreden i det norske hoff ble interessen fra norsk side dreid mot østlige interesser, fremfor England, Skottland og Frankrike, hevder Bandlien.

Prøvde seg i Frankrike

Det er en kjent sak at kong Håkon hadde prøvd lykken, både hos en kvinnelig slektning av den franske kongen og en kvinnelig slektning av den engelske kongen, uten å få napp.

Da falt altså valget på tyske Rügen, og datteren i dem rügenske fyrstefamilie.

– Som barn ble Eufemia utsatt for ballader og ridderfortellinger. Disse tar hun med seg til Norge, og gjør med hoffet til en del av Europa, mener Bandlien.

Han slår et slag for kjærlighet i middelalderen, og har skrevet hovedoppgave om samme tema.

Blomstrinsgstid

– Eufemia levde under middelalderens blomstringstid. Det var luksus og økt handel i Oslos gater . Hun dør i 1312, og får ikke med seg svartedauen som kommer til Norge i 1350. Med det blir det jo rene sorgen i Norge, sier han.

Han mener det er en en selvfølge at det er dronning Eufemia som står som modell når det er prinsesseskole under Middelalderfestivalen i Gamlebyen:

– Hun var tross alt en helt spesiell kvinne, smiler Bandlien begeistret, og avdekker at han i tillegg til å ville heve kvinnens plass i middelalderen, antakeligvis er en bunnløs romantiker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere