RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Mark Kozelek lagde gitarintroen til låten «Ålesund» mens han bodde på Hotel Brosundet i Ålesund i fjor sommer. Da spilte han på festivalen Sommerfesten på øya Giske, og dit kommer han tilbake i år.
Mark Kozelek lagde gitarintroen til låten «Ålesund» mens han bodde på Hotel Brosundet i Ålesund i fjor sommer. Da spilte han på festivalen Sommerfesten på øya Giske, og dit kommer han tilbake i år. Foto: Foto: James McVey, Caldo Verde/Tuba

Forelsket seg i Giske

Amerikanske Mark Kozelek (43) kommer til Norge for andre året på rad – nå med sangen «Ålesund» i bagasjen.

Låta åpner Kozeleks nye album, «Admiral Fell Promises» (slippes 12. juli) , utgitt gjennom band-prosjektet Sun Kil Moon. 31. juli står Kozelek på scenen under Sommerfesten på Giske utenfor Ålesund.

– Jeg komponerte gitarintroen til «Ålesund» på hotellet i byen i fjor. Resten skrev jeg ikke før senere, sier musikeren, som ikke vil diskutere meningen med låta.

– Det får folk danne seg sin egen oppfatning om.

Eneste i Norge

Sommerfesten på øya Giske er hans eneste konsertopptreden i Norge denne sommeren, og en av to i Europa.

Ante Giskeødegård, den ene av Sommerfestens to festivalgründere, forteller at Kozelek i fjor høst tok kontakt med flere i festivalledelsen for å få vite hvordan Ålesund uttales.

– Senere fikk vi vite at han har laget en sang som heter «Ålesund». Det synes vi er kjempekjekt og et stort kompliment, sier festivalsjefen, som også er gitarist i The Margarets.

Gratis festival

Sommerfesten på Giske samlet i fjor 15.000 mennesker. Festivalen er gratis og åpen for alle. Det eneste kravet for å komme inn er at man har med mat som man skal dele med alle.

Etter fjorårets opptreden ba Mark Kozelek om å bli booket i år også.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at han må ha hatt en veldig god opplevelse her. Det var veldig mange som virkelig elsket hans behagelige stemme og melankolske musikk da han spilte her i fjor, forteller Giskeødegård.

«En vakker og fredfull by», er Kozeleks karakteristikk av Ålesund.

– Jeg hadde det fantastisk på Giske-festivalen, sier han.

Red House Painters

Mange fikk opp øynene for Kozeleks musikk da han var frontfigur i Red House Painters på 1990-tallet. De lagde seks album på seks år.

Det siste albumet var ferdig allerede tidlig i 1998, men ble senket ned i glemselen på grunn av fusjoner i platebransjen. Til slutt klarte Kozelek å kjøpe tilbake rettighetene til albumet, og det ble gitt ut på Sub Pop i 2001. Fra 2003 har han gitt ut all musikken sin på sitt eget plateselskap, Caldo Verde Records.

Red House Painters ble oppløst for cirka ti år siden. Siden den gang har kultartisten gitt ut en rekke album og EP-er, både under sitt eget navn og band-navnet Sun Kil Moon. Forrige studioalbum, «April», fra 2008 ble også gitt ut under bandnavnet Sun Kil Moon.

– Jeg har hørt mye på klassisk gitarmusikk de siste årene. Det tror jeg folk oppdager når de hører den nye plata, sier han.

Over 40 coverlåter

Alle låtene på det nye albumet er skrevet av Mark Kozelek, selv om han for mange er minst like kjent for sine coverversjoner av låter av band og artister som AC/DC, Kiss, Yes og John Denver.

Til sammen har han gjort minst 43 coverlåter på ulike album siden 1993. Selv har han ingen anelse om hvor mange det har blitt.

– Jeg ser meg aldri tilbake. Som artist vil jeg bare se framover og utvikle meg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere