*Nettavisen* Nyheter.

Forener latinske rytmer og norske folketoner

Hanne Tveten skaper originale toner ved å fornorske kjente latinske låter. I dag kommer hennes tredje album ut, og det handler om å krysse grenser og forene kulturer.

ST. HANSHAUGEN: Albumet som har fått navnet Cru Xando Froneraz/ Å krysse grenser er det tredje i rekken og i følge Hanne helt annerledes enn noe hun har gjort tidligere.

Bein i begge leire

– Nå har jeg skapt meg mitt eget møte mellom norske folketoner og latinamerikansk tradisjonsmusikk, sier Tveter som er bosatt på St. Hanshaugen.

Hanne er privilegert som har et bein i begge leire, og hun liker å dra nytte av det i musikken sin.

– Jeg vil vise til alle her hjemme den følelsesladete dramatikken som finnes i det latinamerikanske, og derfor har det blitt et dobbeltalbum hvor alle låtene er både på norsk og spansk, sier hun.

latinsk preg:

En blanding av stiler

Her blandes elegant stiler som chacarera, bolero, zamba, huapango, samba, forró og flamenco.

Dette har vært en idè som har vokst med Hanne helt siden hun startet å reise til Mexico, og selve plata har hun brukt to år på siden ideen ble født. I tillegg til det faste bandet ”Cruxando Fronteraz” medvirker blant andre Erik Sollid fra Valkyrien Allstars på hardingfele og Hildegunn Øiseth på bukkehorn, lur og trompet.

Utfordrende

Og det har ikke manglet på utfordringer.

– Det har vært en kjempejobb for meg å finne norske ord og uttrykk som dekker de spanske glosene. Jeg kunne ikke bare oversette direkte, det hadde ikke vært mulig og da hadde jeg ikke klart å forene de to kulturene slik jeg nå føler at jeg har fått til , forteller Hanne og understreker at det har tatt tid å finne måter å utrykke den fyrrigheten og lidenskapen som er til stedet i det spanske språket.

Sterke følelser i musikken

– Det jeg elsker med den latinamerikanske musikken er melakonien du finner blant den rytmiske gleden. Det gir en egen følelse, sier Tveter og smiler.

Hanne mener at vi nordmenn trenger å arve litt av den latinske gleden og løsluppenheten de har i hverdagen, og hun merker spesielt det under konsertene.

– Jeg har brukt mye tid på å finne norske bilder som kan skildre de sterke følelsene som ligger i den latinske musikken. Denne musikken har lært meg - og når man reiser i regionen får man faktisk føle det på kroppen, at det eneste livet ikke kan gjøre, er å stå stille! Dette ønsker jeg å inspirere andre til å oppleve, avslutter Hanne Tveter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.