Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Foreslår å legge ned bibliotekene på Smestad, Tøyen, Nordtvet og Bjerke

Forslått nedlagt: Fire bibliotek foreslås nedlagt i Kulturetatens budsjettforslag for neste år. ARKIVFOTO
Forslått nedlagt: Fire bibliotek foreslås nedlagt i Kulturetatens budsjettforslag for neste år. ARKIVFOTO
Lokalbefolkning og opposisjon er i sjokk over at kulturetaten foreslår å legge ned fire folkebibliotek i Oslo.

Raser: Rødt-leder Bjørnar Moxnes

OSLO: Etter hva dittoslo kjenner til foreslår Kulturetaten å legge ned Deichman-filialene på Bjerke, Nordtvet, Tøyen og Smestad.

Dette fremkommer i Kulturetatens innstilling til budsjettet for 2014, som en løsning til å dekke inn kuttene i kulturbudsjettet.

Les også: Skal bruke 15 millioner på Tøyen senter

På Tøyen fortviler de.

– I alle fora Tøyenkampanjen har deltatt i, har biblioteket vært en viktig sak – vi vil at det skal utvides. Åpningstider og areal – mer! For biblioteket er et av få offentlige tilbud som fungerer utmerket på Tøyen. Dette er en kulturell møteplass for alle lag av befolkningen – og et flittig besøkt sted av skoleklasser og barnehager, skriver beboerne på sine Facebooksider, der over 200 Tøyenbeboere viser sin frustrasjon over forslaget.

Kulturelle grunnmur

Rødts Bjørnar Moxnes ser også rødt:

– Bibliotekene er vår viktigste kultur- og kunnskapsmøteplass. De er helt unike fordi er så godt besøkt fra alle samfunnslag. Dette er av kulturtilbudene som blir mye brukt av innvandrerbefolkninga vår. Det er mye fattige folk som bruker biblioteket. For barnehager, skoleklasser er det helt unikt å ha et lokalbibliotek. Dette er vår kulturelle grunnmur, sier partilederen.

Han raser:

– Og disse fire bibliotekene foreslås nedlagt for å spare 12, 1 millioner kroner. På samme tid skal Kulturetatene bruke over 100 millioner kroner på å fortsette å skrive på en OL-søknad. Åpenbart finnes det penger. Dette er med andre ord snakk om prioriteringer til dette, sier Moxnes.

– Må styrkes

Han er sjokkert over forslaget.

Les også: Åttebarnsmor kjemper mot narkolangere på Tøyen

21. juli i år skrev kulturbyråd Hallstein Bjercke en kronikk i Aftenposten der han blant annet skriver at biblioteket er unikt fordi det er så godt besøkt av personer fra alle samfunnslag, med alle typer sosial og kulturell bakgrunn, i alle aldre. «Målet er et bibliotek for alle, et terskelfritt bibliotek. Biblioteket har også fått en stadig viktigere rolle som møteplass. Biblioteket er dermed en ualminnelig vellykket møteplass, en rolle som bør videreutvikles.»

– Da synes jeg det er helt useriøst og helt bak mål dersom han ikke stopper dette, sier Moxnes.

– Bibliotekene skal opprettholdes. De har vært sultefôret i mange år, de skal ikke møte ytterligere motstand men bygges opp, sier Moxnes og fortsetter:

– Hallstein Bjercke må utfordres på dette. Han kommer til å si at dette ikke er hans forslag, men etatens, men han må utfordres på hva han, som kulturbyråd faktisk mener om dette, sier Moxnes.

Les også: Bjercke vil ikke legge ned biblioteksfilialene

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!