*Nettavisen* Nyheter.

Forfall truer folks verdighet

Torbjørn Borgen har slått alarm flere ganger, men ser ikke noen løsning på de lokale kirkenes forfall. Han synes det er forferdelig at forringelsen påvirker markeringen av viktige overganger i folks liv.

VÅRT DISTRIKT: Kirkenes dårlige vedlikehold tar bort verdigheten i folks liv. Det hjelper ikke at presten er snill i en begravelse når lokalet er dårlig vedlikeholdt. Fine blomster skjuler dessverre ikke skavanker på kirkebygget, sier bygg- og anleggssjef Torbjørn Borgen i Kirkelig Fellesråd i Oslo.
Betongflass, skitne kirkerom og dårlig ventilasjon er bare noen av slitasjene kirkegjengere møter i de lokale kirkene. Borgen mener gjestene ikke kan unngå å bli påvirket av forholdene.
Jeg vet om gjester som kvier seg for å gå på toalettet på grunn av sanitærforholdene. Det er forferdelig, mener Borgen.

Verre og verre

I følge Kirkelig Fellesråd i Oslo sin rehabiliteringsplan trenger kirkene på Manglerud, Nordstrand og Mortensrud mest penger av de lokale kirkene våre. Manglerud kirke trenger 11,5 millioner, Nordstrand kirke 9,8 millioner og kirken på Mortensrud trenger 8,9 millioner kroner til innvendig- og utvendig oppusning.
Tallene viser hvor mye som må til for å få dem oppgradert til ønsket standard. Tallene er ikke endelige. De er basert på en visuell bedømmelse, men gir likevel en indikasjon på problemene, sier Borgen.
I november 2004 hadde 11 av 12 kommunale kirker i bydelene våre et så stort etterslep at det ville ha kostet 52,1 millioner kroner å få oppdatert dem. Bare seks måneder senere hadde summen vokst til 55,7 millioner.
Det er klart situasjonen forverres med tiden. Hvert år er det en prisstigning på mellom fire og fem prosent. Forfallet kommer i tillegg. I lengden sparer man ikke penger på å la bygg forfalle, konstaterer Borgen.

Ser ikke lyset

Til tross for at kommunen er kjent med problemet kommer hjelpen til kort.
Vi har ikke fått noen signaler fra kommunen om at vi kommer til å få pengene vi trenger. Jeg forventer heller ikke at vi får noe, sier Torbjørn Borgen.
Om kirkene hadde fått 50 millioner kroner hvert år i ti år, tror han de kunne ha kommet seg på fote igjen.

Helsefarlig forfall

I Manglerud kirke er situasjonen blitt helsefarlig. I følge Borgen er kirken en av kirkene i Oslo som er i dårligst forfatning.
På grunn av frostsprengning er betongflass et stort problem. Vi frykter rett og slett at store betongflak skal treffe noen, forteller Borgen.
Hver vår må betongflak fjernes fra fasaden til tross for at det koster mange tusen kroner.
Det er klart det ikke burde forekomme steinfall. Men så lenge vi vet at det kan skje, så er vi forpliktet til å gjøre alt vi kan for å forhindre at noen blir skadet, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.