Fornøyd byråd

I forrige uke gjestet Sylvi Listhaug bydel Nordre Aker for å sjekke standarden på sosial- tjenesten. Byråden var svært tilfreds etter endt omvisning.

Nydalen: På vårparten mottok alle bydelene i Oslo retningslinjer for en minimumsstandard på sosialtjenestenes venterom og mottaksfunksjon. Nå er fristen for utbedringene gått ut og byråd for velferd- og sosiale tjenester, Sylvi Listhaug (FrP) besøkte fredag sosialkontoret i Nordre Aker bydel for å sjekke forholdene.
- Nå har de fått tid til å rette opp eventuelle feil, og vi skal rundt på alle kontorene for å sjekke om alt er som det skal, sa byråden.

Tilgjengelighet

Tydelig skilting og tilgjengelighet er noe av det som vektlegges i minimumsstandarden. Sosialtjenesten skal, eventuelt med enkel assistanse, være lett tilgjengelig for alle. Telefontid er mellom klokken 08.00 og 15.35. Søknadsskjemaer og aktuell informasjon skal være tilgjengelig på venterommet, men brukerne bør kunne levere skjemaer og dokumentasjon i en postkasse uten at de må henvende seg i skranken. Det er uheldig hvis ventetiden ved timeavtaler overskrider ti minutter. Ved uanmeldte henvendelser gjelder 20 minutter. På venteværelset forventes det tilgjengelig kopimaskin og internettilgang til brukerne, aktiviteter for barn, vann utenfor toalett, WC, lesestoff og informasjon og egne bord til utfylling av søknader.

Diskresjon

I forbindelse med retningslinjene fikk bydelene mulighet til å søke midler fra kommunen til de eventuelle utbedringene som trengtes. Av de 1,4 millioner kronene som ble delt ut mottok Nordre Aker bydel 184 556 kroner. Pengene skulle blant annet gå til drikkevann på venterommet, utbedringer av skranken, kølappsystem og nye møbler.
- Nordre Aker bydel er pilotkontor i forbindelse med Arbeids- og velferdsetaten (NAV), den nye velferdsordningen med samlokalisering av trygd, Aetat og sosialkontor. Dette er altså mer enn venterom for sosialklientene, det er et publikumsmottak, sa bydelsdirektør Mona Taasen.
I bakgrunnen på det store mottaket surrer radioen. Det er langt fra tilfeldig.
- Radioen gjør det vanskeligere å høre andres samtaler. Likevel skal minst mulig av den private samtalen foregå i skranken. Vi har rom i bakland som skal benyttes til nettopp dette, forklarer sosialsjef Liv Øien.

Mye bra

- Jeg sitter igjen med et veldig godt inntrykk av sosialkontoret i Nordre Aker. De er lokalisert i flotte lokaler og har så langt vi kunne bedømme fulgt opp den minimumsstandarden som er utarbeidet, sier Listhaug, som mener det blir spennende å følge med på hvilke erfaringer Nordre Aker bydel gjør fremover.
- Nordre Aker er et av to pilotprosjekter som Oslo får gjennomføre i den nye NAV- reformen. Det vi ser som viktig er at brukerne opplever diskresjon når de kommer til skranken. Det kan være vanskeligere med en slik åpen løsning som en har på dette NAV- kontoret. De ansatte og bydelen forsikret oss imidlertid om at de har stort fokus på dette og at de tar de som oppsøker sosialkontoret inn til et eget rom for samtale slik at brukerne ikke behøver å måtte utlevere sin sak i påhør av andre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.