RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fornøyd med nynorskklasse

Jo og Silje er stort sett som andre elever ved Sagene skole. Men bare nesten. For sammen med ti andre i klasse 5C har de nynorsk som hovedmål, og det midt i tjukkeste Oslo.

SAGENE: Dermed foregår undervisningen i alle fag på nynorsk. Jo og Silje er ikke i tvil:
Vi er heldige.
For dette er det nesten ingen andre som har, sier Jo. Selv har han foreldre som snakker dialekt. Dermed var det vel et naturlig valgt av opplæringsmål ved innskrivinga før første klasse. I møte med Østkantavisa foregår imidlertid ikke samtalen med to femteklassingene på et mål som likner skriftspråket nynorsk.
Så dere snakker altså ikke nynorsk-mål til daglig?

Nei, småler de begge.

Blant unntakene

Vi snakker helt vanlig, sier Jo. På Sagene skole med over 400 elever er det kun en 7. klasse ved siden av denne 5. klassen med nynorsk som opplæringsmål, så hva "vanlig" angår er de klart blant unntakene. På landsbasis velger nå kun 14 prosent nynorsk som hovedmål i grunnskolen, og tendensen er fallende.
Silje har imidlertid sin helt egen grunn til at hun begynte i nynorskklasse.
Jeg hadde en venninne som skulle gå i nynorskklasse, så da fikk jeg også lyst til å begynne der sånn at jeg kunne gå sammen med henne, forteller hun.

Fordeler

At det har sine fordeler er de helt enige om.
Det er fint at det er så få i klassen, sier Jo.
Ja, og da blir det mye roligere, legger Silje til.
Betingelsen for å etablere egne klasser med annet hovedmål er minst ti elever i klassen som opprettes, og minst ti gjenværende elever i de opprinnelige klassene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere