*Nettavisen* Nyheter.

Forsinket øyperle

Friluftsetaten har fjernet enorme mengder forurensede masser, bestående blant annet av asbest. Minimalt med arbeid gjenstår, men det er usikkert om det er mulig å bli ferdig før sommeren. Foto: Morten Asklie

Friluftsetaten ligger bak skjema og sjansen er minimal for at Husbergøya blir helt striglet og ferdig til denne badesesongen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Morten Asklie tok disse bildene på Husbergøya 11. mai. Som man ser gjenstår det litt arbeid før øyperla er helt ferdig. Foto: Morten Asklie

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

Fram til 1980-tallet huset Husbergøya en sild- og tranoljefabrikk. Nå kan det bli nok en øyperle for Oslofolk. Foto utlånt av Akershus Fylkesmuseum

HUSBERGØYA: Nordstrand Blad skrev i fjor våres om opprydding på Husbergøya og at den etter planen skulle være ferdig denne sommeren.

– Jeg kjørte forbi øya 11. mai og tok disse bildene. Det var ingen aktivitet der, og det kan virke som det er et stykke tid igjen tilbade- og båtfolket kan innta denne «perlen». Kan noen si meg hva som er tenkt videre og om når det ventes ferdig, spør Morten Asklie i en e-post til Nordstrands Blad.

Beklager

Vi ringer Truls Korsæth som er spesialkonsulent i Friluftsetaten for å finne ut om Oslofolk må vente til neste sommer for å ta i bruk Husbergøya:

– Det er ikke så veldig langt igjen før det er ferdig der ute. Vi har fått muntlig dispensasjon til opprydding i sjøen til juni og venter nå på en avklaring fra rådhuset på disponering av penger. Det kan se ut til at vi ikke får gjort noe før til høsten, det er beklagelig, sier Korsæth.

Asbest

Entreprenøren har siden i fjor fjernet mange tonn masser fra den flate sletta på østsiden av øya og fra sjøen rundt.

– Vi har fått fjernet masse forurenset masse, inklusiv mye asbest. Det er kjørt mange tonn masser til Langøya (mottak for svært forurensede masser utenfor Holmestrand journ.anm.), forteller Korsæth.


En sild- og tranoljefabrikk okkuperte øya fram til 1980-tallet og sletta fabrikken lå på er nå blitt svaberg.

– Vi har ryddet oss ned til fjellgrunnen slik det var på øya i gamle dager, forteller Korsæth.

Fjerner gamle synder

Det er et generelt forbud mot mudring og graving i sjøen fra 15. mai til 15. oktober. Friluftsetaten har fått en muntlig dispensasjon til å gjøre de avsluttende arbeidene til juni, men det er en del avklaringer som må på plass før man vet om de klarer å få det gjort nå, eller om de må vente til høsten.

Det må da brukes siltgardin og overvåkingskameraer for ikke å få uønsket spredning av masser ut fra anleggsområdet.

– Det som gjenstår er å fjerne betongrester og armeringsjern som i sin tid ble kjørt på sjøen, sier Korsæth.

Naturøy

Friluftsetaten er i dialog med Nesodden for om mulig å gjøre noen tiltak for å øke tilgjengeligheten.

– Som for eksempel å stramme opp den gamle brygga. Men dette er en naturøy og vi ønsker ikke at det skal gjøre så mye, sier Korsæth.

Området er i dag åpen for fri ferdsel og det er ingenting i veien for å ta Husbergøya i bruk.

– Vi er bare ikke helt ferdige med alt arbeid vi håper og ønsker å bli ferdig med. Det er minimalt med arbeid som gjenstår i sjøen, men jeg tror sjansen for å komme i gang nå er minimal, sier Korsæth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.