RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forsk på strålingen

Stadig oftere hører vi om farene ved stråling fra mobiltelefoner eller andre elektroniske apparater, og om stråling fra kraftlinjer. Det er også etablert en egen forening, Felo, for mennesker som er overfølsomme for elektrisitet. Det står strid om hvor stort problemet er og om hvor grenseverdiene bør ligge, men det er i hvert fall enighet om at dette er et felt som må reguleres og overvåkes.

Familien Solheim på Simensbråten har bokstavelig talt fått føle på kroppen hva det kan bety å være utsatt for uønsket stråling. Ida Solheim forteller til Nordstrands Blad om sin 11 år gammel sønn som siden i høst bare har vært en eneste uke på Ekeberg skole. Han blir syk av å være på skolen, og må få undervisning hjemme av foreldrene. Familien mener det handler om overfølsomhet for elektromganetiske stråler. Det er blant annet en trådløs router i klasserommet og en mobilmast på skolens tomt.

Undervisningsbygg tar saken alvorlig og er nå i ferd med å si opp alle avtaler om mobilmaster som står rundt om på skolene i Oslo. Mobilmasten på Ekeberg er en av de første som skal flyttes. Vi skjønte at noe var galt, men legene fant ikke ut hva det var. Når han er syk, klarer han nesten ikke å gå trapper. Det er anstrengende for ham i hele tatt å bevege seg, forteller Solheim.

El-overfølsomhet er ikke definert som en medisinsk diagnose. Det er nok ikke veldig mye kunnskap på dette området enda, det er i hvert fall mange ulike meninger, forteller bydelsoverlege Vidar Kirkerød i Bydel Nordstrand. Han viser til at andre land enn Norge har praktisert føre var-prinsippet i forhold til el-overfølsomhet, og føyer til at dette i mange tilfeller har vist seg å være lurt.

Norge har høye grenseverdier sammenlignet med mange andre land, og Norges Miljøvernforbund peker på at vi uansett ikke er ment å være disponert for stråling av den høyeste mengden som grenseverdien tillater gjennom lengre tid. Vi forstår at en ikke kan begrense bruk av elektronikk i samfunnet. uten noen plan bak. Men dette er et så viktig og allment felt at det er på høy tid det settes av mer penger til forskning på hva dette betyr for helsen vår.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere