RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Oslo og de andre storbyene bør få mer makt, mener krefter i Høyre.
Oslo og de andre storbyene bør få mer makt, mener krefter i Høyre. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Forslag om superbyer skaper splid i Høyre

Sterke krefter i Høyre vil gi de største norske byene større makt og innflytelse. Men flere i partiet advarer mot en slik reform.

OSLO: Arbeidsutvalget i Høyre foreslår med støtte fra en rekke listetopper i byene å flytte ansvaret for videregående skoler og kollektivtransport fra fylkeskommunen til de store bykommunene.

Også ansvaret for reiseliv, barnevern, kulturmidler samt næringsutvikling bør overlates til byene, mener stortingsrepresentant Mudassar Kapur og resten av utvalget.

- Forslaget omfatter de største byene så vel som bykommuner i vekst. Dette er like aktuelt for Drammen som Bergen, sier Kapur.

Les også: - Det kan virke som at minoritetene først og fremst utgjør en taktisk ressurs for Ap

Skeptisk
Forslaget skal behandles av Høyres landsmøte i helgen. Partiets fylkesordførere går imot og forventer skarp debatt.

Mudassar Kapur (H)

- Jeg er skeptisk til å overføre ansvar for videregående skoler fra fylkeskommunen til store byer. Det sier jeg av hensyn til elevene og ikke egen portefølje, sier fylkesordfører Per-Eivind Johansen i Vestfold til NTB.

Johansen advarer mot å vedta en slik reform nå og ber om at debatten tas i en større sammenheng.

- Dette bør ikke være en løsrevet diskusjon, men del av en totaldebatt om oppgavefordelingen mellom stat, fylkeskommune og kommune, sier han.

Les også: Sjakk og solsikker skal gjøre Oslos farligste område tryggere

Får støtte i storbyene
Mudassar Kapur understreker at hensikten ikke er å fjerne oppgaver fra fylkeskommunene og fylkesmannen, men erkjenner at dette blir resultatet.

- Dette handler om å tilføre byene nye oppgaver som gjør at tilbudet til innbyggerne blir enda bedre enn i dag, sier han.

Forslaget har støtte fra partitoppene i byer som Bergen, Tromsø, Drammen og Oslo.

- Jeg mener det er helt naturlig at Bergen får ansvar for de videregående skolene som ligger i byen, sier byrådsleder Martin Smith-Sivertsen.

Stian Berger Røsland (H)

Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland mener erfaringene fra hovedstaden viser at forslaget er klokt, mens ordfører Tore Opdal Hansen i Drammen sier det slik:

- Osloskolen oppnår solide resultater. Flere byer bør få det ansvaret som Oslo har for skolen.

Les også: Gründere lykkes best i de store byene

Byene som motor
Forslaget fra arbeidsutvalget slår fast at byene er motoren for vekst i sin region.

- Landet bygges gjennom levende lokalsamfunn. Men byene er avgjørende for utviklingen i de ulike landsdelene, heter det i uttalelsen.

Argumentet er at nye arbeidsplasser og et godt kollektivtilbud i byene vil skape befolkningsvekst, skoler, boliger, arbeidsplasser og barnehager i nabodistriktene.

Ved siden av å tilføre nye oppgaver tar forslaget også til orde for å overføre virkemidler innen innovasjon og næringsutvikling til bykommunene samt flytte statlige arbeidsplasser hit. (©NTB)

Les også: Frykter ulykke på Sjursøya - arrangerer katastrofeøvelse

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere