*Nettavisen* Nyheter.

Forsøkt svindlet av «Windows»

ADVARER: Etter den ubehagelige telefonsamtalen sist uke ønsker Kai Hornnæss fra Holmlia å advare andre mot falske oppringninger fra Microsoft eller Windows. - De vil ha tilgang til maskinen din for å svindle til seg penger, sier han. Foto: FOTO: MARTINE HOLEN

Kai Hornnæss (55) fra Holmlia ble nylig utsatt for svindelforsøk. Nå advarer han mot falske oppringninger fra Windows.

HOLMLIA: Sist uke fikk Kai Hornnæss (55) fra Holmlia en ubehagelig telefon.

Ti over fire på ettermiddagen ringte det en dame med perfekt, amerikansk aksent som oppga at hun ringte fra Windows i USA på grunn av en nettverksfeil som måtte rettes opp.

– Hun ba meg følge hennes instrukser for å fikse problemet. Jeg sa at vi ikke hadde problemer med nettverket, men hun insisterte på at det var en feil som måtte fikses. Da fattet jeg mistanke, sier Hornnæss.

LES OGSÅ: Politiet advarer mot telefonsvindel

Aggressiv tone

Han ba kvinnen ringe tilbake om ti minutter, noe hun også gjode. Denne gangen var hun mer pågående, på grensen til aggressiv.

– Da jeg ikke ville gjøre som hun ba om ble hun sint i stemmen. Jeg sa at det måtte være en misforståelse, men hun fortsatte å insistere på at jeg skulle gi henne tilgang til maskinen min. Da la jeg på, forteller Hornnæss.

– Stemmen hennes var veldig mørk, så i ettertid har jeg tenkt at den må ha vært forvrengt, legger han til.

Nå vil Kai Hornnæss advare andre mot lignende oppringninger.

– De er ute etter tilgang til maskinen din, og vil misbruke denne, sier han.

– Legg på røret

Hvis du får en oppringning fra Microsoft eller Windows er det god grunn til å fatte mistanke. Firmaet har nemlig ikke for vane å kontakte kunder via telefon.

– Vi får stadig henvendelser fra folk som har blitt oppringt av folk som oppgir at de ringer fra Microsoft eller Windows, forteller Tom Seierstad, sikkerhetsdirektør i Microsoft Norge.

– Microsoft har ingen mulighet til å vite om det finnes virus på forbrukernes maskiner, sier Seierstad.

Svindlerne er ute etter penger, enten ved at du betaler dem for antivirusprogram eller ved at de finner personopplysninger når du gir dem tilgang til pc-en din.

Det beste du kan gjøre for å beskytte deg mot svindelforsøk er å sørge for at du har oppdaterte systemer og antivirusprogrammer.

– Mange forteller om personer med indisk/pakistansk aksent, men vi har ingen anelse om hvem som står bak. Det er en sak for politiet, sier Seierstad videre.

Seierstads anbefaling til kunder som mottar ubehagelige telefonsamtaler er følgende:

– Legg på røret og anmeld saken til politiet. Aldri oppgi personopplysninger eller gi noen tilgang til maskinen din.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.