*Nettavisen* Nyheter.

Første bil som leser fartsskiltene

NY: Insignia kommer med teknologi som leser skilter.

Opel Insignia er første bil med et "øye" som leser fartsskiltene. Vi er på full fart mot full brems i menneskets frihet på veien.

Klikk på bildet for å forstørre.

LESER SKILT: Insignia er første bil i klassen som leser, tolker og viser trafikkskilt på instrumentpanelet. Dette er første skritt mot automatisert fartskontroll av bilen.

"Unyttig gimmick", sa en meningsbærende norsk avis om det lille røde fartsskiltet på instrumentpanelet i Opels nye Insignia. Så feil går det an å ta.

Med "Opel-øyet" - som er et lite kamera på plass bak speilet leser bilen viktige trafikkskilt og gjengir dem midt i siktlinjen på instrumentbordet. Bak teknikken står tyske Hella. Samme funksjon blir å finne i BMW, og de to kriger om å være først ute.

EU presser på

Lenge har EU lett etter teknikk for å få ned antallet dødsulykker i trafikken fra rundt 40.000 til 20.000 i året. Med XC60 lanserer Volvo første skritt på veien mot kollisjonsfrie biler, og har som uttalt mål å gjøre bilmerket kollisjonsfritt i løpet av de neste ti årene.

Kun førerstøtte, sier Opels ingeniører om Opels "øye", som også registrerer hvor i kjørefeltet bilen befinner seg, og varsler om den ufrivillig styrer i feil retning.

Men når Opel Insignia nå kan lese trafikkskiltene, er overstyring av bilføreren kun et par tastetrykk unna. Hva skal man med kostbare politikontroller når fremtidens biler kan innrettes slik at de tilpasser seg både gjeldende fartsbestemmelser, bremser ned foran vikepliktskift, stopper ved full stans-skiltet og i tillegg passer på avstanden til forankjørende?

Forunderlige nye verden? Vel, hvem tør vedde mot at det neste tiåret blir det siste hvor rattets mester selv kan bestemme over fart og annen veioppførsel? Veid opp mot kravet om sikrere ferdsel må friheten vike. Garantert. Vi behøver bare å følge EU.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag