*Nettavisen* Nyheter.

Forsterk det enkle

Fotokunst tar stadig opp mer veggplass i folks hjem. En av de hete trendene denne våren er fototapet i stua.

OSLO: – Flere og flere velger en minimalistisk stil i stua med få møbler og mye veggplass. Et fototapet vil gjøre seg godt i et slikt hjem, da bildet vil ta mye fokus og bli forsterket av den enkle stilen. Veggen vil bli som et lerret, og det naturlige midtpunktet i stua, skriver IFI på sine nettsider.

Bilder som forteller

– Det er strålende at interiørmagasiner og nettsteder løfter fram fotografiet. Fotokunst blir det bare mer og mer av i folks hjem, sier Helga Bu.

Hun mottok akkurat "Fotokunstprisen" for sitt bidrag, "The Future," til Fotografisk vårutstilling 2010.

Fotokunsten blander seg stadig mer med det tradisjonelle maleriet og grafikk i folks hjem. Men hva er det egentlig som skiller fotografi og fotokunst?

– Vi utsettes for en enorm bildeflom hver dag, men veldig mye av det vi ser blir kun illustrasjoner. Etter min mening bør et fotografi inneholde flere lag, altså fortelle en historie, for at vi skal kunne kalle det fotokunst, sier Helga Bu.

Kjør særegen stil

Hennes leiligheter har store hvite vegger med en varm og hyggelig atmosfære. Både ferdige og uferdige kunststykker henger på veggene ved inngangspartiet.

– Det er spennende å komme inn i et hjem der en ser at interiøret og kunsten har en stemme som gir både helhet og en særegen stil. Da blir hele huset, som et utvidet selvportrett. Det krever mye tid og interesse hvis du virkelig skal gå inn i ditt eget interiør, sier Bu.

Selv har hun bodd i Sverige i fem år og undervist i interiør. Kunstneren synes det er spennende at folk tørr å kjøpe billige ting på loppemarked og blander det med andre dyrere ting.

– Jeg opplevde at vi nordmenn er mer sentimentale og romantiske enn svenskene. Vi er ikke så konforme. Jeg tror vi har et veldig stort behov for å velge selv, men det blir vanskelig å uttale seg om dette, sier Bu.

Kjøp med magen

Men hvorfor er vi så opptatt av interiør her i Norge?

– I Norge er vi mye inne på grunn av klimaet, og man inviterer ofte folk hjem til seg. Jeg tror hjemmet er så vesentlig i Norge at vi gjerne vil ha det fint. I tillegg så har vi råd til kunst i Norge, fordi vi har så mye penger. Folk kan prioritere å kjøpe et bilde framfor å kjøpe en bil, sier Bu.

Men hva bør folk egentlig tenke på når de kjøper fotokunst eller annen kunst?

– Folk bør ser på hva de trenger og samtidig tenke på hva man liker. Men først og fremst må folk tørre å gå for sin egen smak. De bør kjøpe mer med magen. Og akkurat nå er det bare å hive seg på, for nå er det kjøpers marked, som med alt annet i nedgangstider, sier Bu.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.