*Nettavisen* Nyheter.

Forsvarer brenning av avfall

Ifølge Energigjenvinningsetaten er det ikke overutslipp fra Brobekk anlegget. ARKIVFOTO: Magne Mellem Enoksen

Det strides stadig om forbrenningsanlegget på Haraldrud. Energigjenvinningsetaten bedyrer at de har sitt på det rene.

HARALDRUD: Forrige uke skrev Lokalavisen om at Aksjon Steng Giftfabrikken er lei av at ingen reagerer på overutslippene ved Brobekk forbrenningsanlegg. I Miljørapporten for 2007 fra Energigjennvinningsetaten vises det ingen overutslipp, det gjør det derimot i et rapporteringsskjema fra anlegget i 2007, som blir levert til fylkesmannen.

Christian Schelver forteller at området på Haraldrud er det mest forurensede området i byen. Han vil at Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune skal undersøke om dette skyldes Haraldrud forbrenningsanlegg, som tidligere het Brobekkanlegget.

Ikke overutslipp i fjor

Forklaringen er enkel, mener direktør for etaten, Helge Heier.

Miljørapporten er en beregning for et helt år. Egenrapporteringen regnes ut flere ganger i året. Egenrapporten som gjelder fram til juni i fjor viser overutslipp, men gjennom hele året var det ikke overutslipp totalt, forklarer han.

Det betyr at Brobekk forbrenningsanlegg skrenket inn utslippene andre halvår av 2007.

Det er utslippene av CO som er utfordringen. Utslippene vises i egenrapporten, men de er under navnet karbonmonoksyd, sier Heier.

Han kommenterer videre at etaten gjør så godt de kan for ikke å slippe ut mer enn det som er lovlig.

Noe må brennes

Aksjon Steng Giftfabrikken ønsker at forbrenningen skal bringes til opphør og at Energigjenvinningsetaten kun skal jobbe med gjenvinning. Umulig, mener Heier.

Noe kan ikke gjenvinnes, mens noe skal ut av systemet. Det beste alternativet er at det går til fornybar energi som erstatter olje. Vi jobber kontinuerlig for å forbedre anlegget slik at minst mulig forurensing slippes, sier Heier.

Anmeldelsene

29. oktober i fjor anmeldte Aksjon Steng Giftfabrikken Brobekkanelgget. Det har aksjonen gjort tidligere også. Om politianmeldelsene har Heier lite å si.

Jeg har ikke gjort meg noen tanker om det. Vi gjør så godt vi kan for å holde utslippene i sjakk, kommenterer han.

Miljø- og branngruppa ved Oslo politidistrikt bekrefter at anmeldelsen er under etterforskning. Det lyktes ikke Lokalavisen å komme i kontakt med påtalemyndigheten før avisen gikk i trykken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.