*Nettavisen* Nyheter.

Fortsatt aktuell

1. mai-toget i Oslo sentrum var langt og bredt i år. Midt i toget gikk en gruppe blide unge menn. "Vi er fornøyde!", var deres parole. De gikk med gule plakater der det sto "Jeg har det bra", og sang "Nå skal vi være fornøyde" til melodien "Nå skal vi skilles, Johanne".

Er det sånn at 1. mai har mistet sin funksjon at vi rett og slett har det godt nok i Norge?

Markeringen av arbeidernes internasjonale kampdag har en lang historie i Norge. Parolene har vært mange. Den aller første var kravet om 8-timersdag. Det var tilbake i 1890. Kravet ble innfridd etter mange år med kamp. Senere har det handlet om stemmerett og om arbeid til alle blant annet.

Men nå har vi både en snau 8-timersdag, stemmerett og lav arbeidsledighet. Vi er et av verdens rikeste land. Nå burde vi kanskje være fornøyde?

Uansett politisk tilhørighet mener vi at noe av det farligste og dummeste vi kan gjøre er å lene oss tilbake og si at "nå har vi det bra, så nå trenger vi ikke engasjere oss lenger". For det første er det ekstremt navlebeskuende. For det andre er det ikke slik at alle i Norge nyter de samme rettighetene i arbeidslivet og ellers. For det tredje må vi løfte blikket utenfor Norges grenser.

Dette kom også frem i de lokale parolene. Rune Gerhardsen sa på Bøler at vi har det godt og det må vi sørge for at det fortsatt blir - samtidig som vi må hjelpe andre til å få det.

Journalisten Lotta Elstad tok seg nylig jobb som ekstravakt på hotell i Oslo, og rapporterte det hun opplevde i boka "En såkalt drittjobb". Hun jobbet med renhold og oppvask til hun ble utslitt på en kontrakt som ga henne null rettigheter og lav, usikker inntekt. Ille nok, det. Verre er historiene hun forteller om sine kollegaer og deres uverdige opplevelser med en knallhard og kjeftende ledelse.

Dette er sannsynligvis virkeligheten i en betydelig del av norsk arbeidsliv. Mange har dårlige arbeidsforhold. I de siste tallene fra Statistisk sentralbyrå anslås det at hele ti prosent av norske arbeidstakere er midlertidig ansatte.

Det er klart at de fleste av oss skal være fornøyde her i Norge som de unge mennene i 1. mai-toget markerte. Vi skal vite hvor heldige vi er. Men det betyr ikke at vi skal glemme de som ikke er i vår situasjon. Dermed er en markering som 1. mai fortsatt aktuell. Det viser også det gode oppmøtet på arrangementene i vårt lokalmiljø.

Markering av 1. mai er fortsatt aktuell. Det viser også det gode oppmøtet på arrangementene i vårt lokalmiljø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.