RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortsetter tildekkingen


Oslo Havn regner prøvetildekkingen som en suksess, og går direkte i gang med videre tildekking. Her er splittlekteren Mudder 079 på vei med sandmasser til deponiet.
Oslo Havn regner prøvetildekkingen som en suksess, og går direkte i gang med videre tildekking. Her er splittlekteren Mudder 079 på vei med sandmasser til deponiet.
Ifølge en undersøkelser gjennomført for Oslo Havn har prøvetildekkingen vært en suksess.

MALMØYKALVEN: Bildene viser en jevn og god tildekking på cirka fem centimeter. Noen områder er dårlig tildekket og her er en lekter i gang med utlegging av ekstra masser, sier prosjektleder Torill Jørgensen i Oslo havn.

Dermed er det klart for at den videre tildekkingen av deponiet kan skje umiddelbart.

Det er ingen ting som tilsier at det er noe behov for at deponiet må hvile før videre tildekking og vi går i gang med direkte utlegging av lag to, sier Jørgensen.

Det skal i alt legges ut fire lag med sand og totalt skal et sted mellom 150.000 og 180.000 kubikkmeter sand legges over deponiet.

Fornøyde

Det er Norges geotekniske institutt (NGI) og Norsk institutt for vannforskning (NIVA) som har gjennomført undersøkelsene på vegne av Oslo havn.

Det er tatt hundre bilder med et såkalt SPI-kamera som tar bilder av et tverrsnitt av sjøbunnen fra topplag og ned i sedimentene.

Det er også tatt såkalte boxcorer-prøver hvor en halv meter lang søyle med sjøbunn blir løftet opp.

Vi har fått et godt bilde av deponiet og resultatet var som ventet. Vi er fornøyde med dette og nå er det bare å gå videre, sier Jørgensen.

Omstridt

Deponeringen av slam var ferdig ved utgangen av oktober og entreprenørselskapet Secora gikk umiddelbart i gang med prøvetildekking av de forurensede massene. Dette har vært omstridt fordi Folkeaksjonen mot Giftdumping, Neptun og Innbyggerinitiativet på Nesodden mener tildekkingen skjer altfor tidlig, før massene får satt seg, slik det i en rekke utredninger har vært forutsatt.

Motstanderne har blant annet hevdet at det ligger lekterlange rygger med sand i deponiet som følge av at hele lekterlass har rast raskt ut.

Ingen dramatikk

Torill Jørgensen avviser disse påstandene.

Vi har sett utsagnene, men vi har ikke sett noen dokumentasjon på dette. Vi har ingen grunn til ikke å ha tillit til undersøkelsene vi har gjort og mener bæreevnen i deponiet er god, sier Jørgensen.

Torill Jørgensen var selv vitne til at et lekterlass raste ut i løpet av sekunder, men tror ikke dette er et problem.

Jeg tok ikke tiden, men det lasset du snakker om gikk veldig raskt ut. Vi kom omtrent halvveis i den ruten vi skulle tildekke, men det er ingen dramatikk i dette. Avstanden på 65 meter til bunnen gir en god spredning av sandlaget, sier Jørgensen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere