RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fortvilelse på Lucia-festen


HVA ER KONSEKVENSENE? Rønningen barnehage i Bydel Vestre Aker er plukket ut til konkurranseutsetting. Svein Aartun Bye (innfelt) i Foreldreutvalget for barnehager (FUB) i Vestre Aker vil vite hva det innebærer for ansatte, barn og foreldre.
HVA ER KONSEKVENSENE? Rønningen barnehage i Bydel Vestre Aker er plukket ut til konkurranseutsetting. Svein Aartun Bye (innfelt) i Foreldreutvalget for barnehager (FUB) i Vestre Aker vil vite hva det innebærer for ansatte, barn og foreldre.
Alle gledet seg til Lucia-feiring, men beskjeden som kom til Rønningen barnehage samme dag, la en demper på festen. Driften av barnehagen skal konkurranseutsettes. Det samme gjelder Grindbakken barnehage i samme bydel.

VESTRE AKER: Sist torsdag ettermiddag feiret Rønningen barnehage på Røa Lucia. Samme dag kom to representanter fra Bydel Vestre Aker, som gikk rundt på avdelingene og informerte de ansatte om at driften på Rønningen barnehage skal konkurranseutsettes.

– Det var ikke akkurat det beste tidspunktet å gjøre dette på, på den store Lucia-dagen i barnehagen. Det ble reaksjoner både fra foreldre og ansatte, sier Svein Aartun Bye, som sitter i Foreldreutvalget for barnehager (FUB) og selv har barn i Rønningen barnehage.

– De ansatte er naturligvis opptatt av hvilke konsekvenser dette får for deres stillinger. Dette er viktige voksenpersoner for våre barn. Vi foreldre er engstelige for at de pedagogiske lederne og andre ansatte skal slutte, hvilken betydning dette får for arbeidsmiljøet i barnehagen og i siste omgang konsekvensen for barna våre, sier han.

Grindbakken barnehage i bydelen skal også konkurranseutsettes. Byrådet har besluttet at syv barnehager fordelt på bydelene Vestre Aker, Alna og Søndre Nordstrand skal konkurranseutsettes. Neste år skal 10 barnehager selges til private. Disse skal også fordeles over de tre nevnte bydelene.

Hva er kriteriene?

Torsdag holdt Aartun Bye et innlegg i «åpen halvtime» på bydelsutvalgets møte. Her pekte han på forhold ved konkurranseutsetting som bydelen og andre må være oppmerksom på.

– Dette er i første omgang et forsøksprosjekt i regi av byrådet. Vi vil vite hvilke kriterier som legges til grunn for konkurranseutsettingen og i neste omgang salg av barnehager i vår bydel. I kriteriene må det ligge et krav om at barnehagene som konkurranseutsettes eller selges, skal følge det malverket som gjelder i Oslobarnehagen, og som disse barnehagene allerede er omfattet av. Det er helt nødvendig med brukerundersøkelser og medarbeiderundersøkelser for at kommunen skal ha mulighet for å evaluere prosjektet, sier Aartun Bye.

Han er også opptatt av bemanningssituasjonen.

– Jeg oppfatter det slik at selv om driften skal konkurranseutsettes, er det fremdeles kommunale plasser. Når bystyret sier at kommunens kvalitetsstandarder skal følges, så mener vi at kvaliteten i barnehagene er sterkt knyttet til hender og fang. Dette må bety at bemanningsstandarden skal følges i disse barnehagene, selv om de ikke omfattes av kommunens tariffområde, sier han og peker også på bydelenes ansvar når det gjelder tilbud og kvalitet i barnehagene.

– Bydelspolitikerne må våkne og se til at kriteriene for konkurranseutsetting og salg av barnehager er formulert på en slik måte at bydelene kan overholde sine forpliktelser.

Ikke imponert

Byråd for kunnskap og utdanning, Anniken Haugli (H) har forsikret om at ingen ansatte vil miste jobben ved konkurranseutsetting av driften. – Det viktigste er likevel at både bydelen og foreldre støtter opp om de ansatte, slik at vi ikke opplever at barnehagene mister viktige fagpersoner på grunn av usikkerheten, sier Aartun Bye, og legger til at byrådet ikke akkurat har imponert ned timingen i startfasen.

Byråd Hauglie er ikke bekymret

I forbindelse med konkurranseutsetting av barnehagene hevder byråd Anniken Hauglie at foreldre i private barnehager er mer fornøyd med tilbudet enn foreldre i kommunale barnehager.

I Oslo er samtlige kommunale barnehager pliktig til å gjennomføre brukerundersøkelser, mens det for de private barnehagene er frivillig å delta i undersøkelsen.

I 2012 var det i følge Oslo kommune bare halvparten av de private barnehagene som deltok i undersøkelsen. I 2013 er det 60 prosent av de private barnehagene som deltar.

DittOslo har sett eksempel på at barnehager som scorer dårlig i 2012, har trukket seg fra undersøkelsen i 2013. På den annen side kan det være barnehager som ikke deltar som har kvalitet som kan dra snittet oppover.

Mer fornøyd

Vi spurte ansvarlig byråd for barnehagene, Anniken Hauglie, om det frivillige utvalget av private barnehager på 50 og 60 prosent er nok til å trekke bastante konklusjoner, når forskjellene mellom de kommunale og de private er marginale.

– Vi ser at det er et økende antall private barnehager som deltar i undersøkelsen og at foreldrene gjennomgående er mer fornøyd med barnehagene enn tidlligere. Dette gjelder også for de kommunale barnehagene. Det viser brukerundersøkelsen for 2013, sier Hauglie, som ikke vil gå nærmere inn på i hvilken grad de frivillige barnehagene er representative i undersøkelsen.

Hvorfor Rønningen og Grindbakken?

– Hva er grunnen til at Rønningen barnehage og Grindbakken barnehage i Bydel Vestre Aker ble valgt til konkurranseutsetting? Dette er kommunale barnehager som scorer høyt på tilfredshet hos foreldrene.

– Kriteriene for barnehager som skulle omfattes av konkurranseutsettingen og hvilke bydeler som ble valgt, er gjort i samarbeid med blant andre representanter fra fagforeningene. Bystyret har dessuten i sitt vedtak lagt til grunn at barnehager som er dyrest i drift skal være sentrale i vurderingen. Dette er bakgrunnen for at disse to barnehagene ble valgt, sier Hauglie.

Brukerundersøkelser?

– Vil de konkurranseutsatte barnehagene bli pliktig til å delta i brukerundersøkelser?

– Jeg er åpen for det, sier Hauglie.

Siden samtalen med byråden har byrådsavdelingen bekreftet at konkurranseutsatte barnehager vil delta i brukerundersøkelser på lik linje med de kommunale.

Bemanningsnorm

Bemanningsnormen som gjelder for de kommunale barnehagene, vil ikke gjelde for de konkurranseutsatte barnehagene. Uten bemanningsnorm kan drifter la være å reansatte ved oppsigelse eller ved naturlig avgang.

– Det er to grunner til det. Bemanningsavtalen gjelder Oslo kommunes tariffområde, og i tillegg har bystyret eksplisitt sagt at bemanningsnormen ikke skal legges til grunn ved konkurranseutsetting.

Hauglie understreker at kvalitetskravene til dem som kommer med anbud, er strenge.

– Barnehagene skal bli minst like bra, sier byråden.

Garanterer for ansatte

Byrådet garanterer for at dagens ansatte beholder jobben. Byrådet garanterer for at kvalitetskravene opprettholdes og at åpningstider og betaling ikke blir endret.

 

Les også:

- Sjansespill med barns ve og vel

DEBATT: "Tvinges til å sette svake grupper opp mot hverandre"

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere