*Nettavisen* Nyheter.

Fortvilet over byggenekt

Cathrine Berg Vereide håper hun snart kan tilby sine barn litt mer plass. Tilbygget vil nå like langt ut som mor og barn utgjør i bredden på denne siden av huset. Barna fra venstre: Ida (9 ), Anders (7 ), Erik (5 ) og Vilde (11 ). Foto: Foto: Vidar Bakken

Byantikvaren sier nei til en beskjeden utbygging av et hus på Vinderen. Firebarnsfamilie fortviler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Familien Vereide vil bygge ut på baksiden av huset, noe som ikke vil være synlig fra veien. Foto: Foto: Vidar Bakken

VINDEREN: Cathrine Berg Vereide og Atle Vereide med den lille datteren Vilde flyttet inn i «drømmehuset», en funkisvilla, i Aasmund Vinjes vei for 11 år siden. Siden har ekteparet hatt familieforøkelse. Tre nye barn har kommet til verden. Behovet for litt mer plass har også kommet til etter hvert som barna blir større.

Større behov for privatliv

– Det betyr veldig mye for oss. Barna vokser til og vi vil gjerne at de skal få hvert sitt lille soverom med litt privatliv, hvor de kan gjøre lekser og ta med seg venner. Da får vi også plass til et bad nummer to. Med seks mennesker i familien og voksende barn med større behov for privatliv, er dette også nødvendig.

Vi bor i et område med hyggelig nabolag, hvor barna er etablert med gode venner og kort vei til skolen. Her vil vi bo, men vi får ikke lov av Byantikvaren å utvide huset to meter i lengderetningen, sier Cathrine Berg Vereide.

Familien har planer om å flytte kortveggen i to etasjer, to meter innover i hagen. Byantikvaren sier nei på bakgrunn av at huset ligger i et område omfattet av reguleringsplan «Verneplan for Vinderen». Det kreves særskilte grunner og dispensasjon for å endre de originale husenes utforming.

Atle Vereide mener at særskilte grunner i høyeste grad er til stede.

– For det første vil jeg si at vi er glade for verneplanen i vårt område, men det må være «likhet for loven». Vi ser at flere i vårt nabolag har fått tillatelse til både fasadeendringer og tilbygg. Det som er spesielt med våre planer er for det første at utvidelsen av huset ikke vil være synlig fra det offentlige rom, det vil si fra veien nedenfor. Tilbygget vil vende mot naboene som alle har gitt skriftlig forhåndssamtykke til endringen. De ønsker at vi skal få det til. Det viktigste er likevel at vi vil ikke gjøre huset annerledes. Taket vil bli forlenget med to meter i samsvar med tilbygget. Den originale formen og stilen vil bli beholdt med vindusflater og fasadeuttrykk. Vi er veldig opptatt av å bevare husets uttrykk og endringen vil ikke være synlig annet enn fra helikopter, sier Vereide.

Godkjenner kontraster

Han har fulgt med på ulike utbygginger i området som er omfattet av den samme verneplanen.

– Jeg ser at Byantikvaren godkjenner oppføring av boliger og tilbygg med kontrasterende utforming. Flere av disse er oppført tross heftige naboprotester. Jeg synes det er rart at Byantikvaren prioriterer kontrasterende utbygging fremfor beskjeden utbygging med en utforming som er i samsvar med den eksisterende bebyggelsen. Huset er jo ikke fredet og vi holder oss dessuten godt innenfor hva som er tillatt utnyttelsesgrad på tomten. Jeg håper Plan- og bygningsetaten ser at våre planer viderefører intensjonene i verneplanen, å verne områdets opprinnelige identitet og karakter, sier Vereide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.