RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forundret over do-kommersialisering

Kommersialiseringen av det offentlige rom i Oslo har tatt helt overhånd, mener Lars Rottem Krangnes, og viser at det er avtalen med JC Decaux som setter en stopper for toalett i Stensparken.

STENSPARKEN: Det er leit at en gründer som Turid Brenden, som skaper et nytt og etterlengtet tilbud i lokalsamfunnet, blir nødt til å bruke midler på å sette opp et midlertidig toalett i den største parken bydelen har ansvar for, sier bystyrekandidat for Senterpartiet, Lars Rottem Krangnes. Brendens lille toalett skal serve kundene til den lille uteserveringen, men opplever stor pågang fra andre toalett-trengende i den populære parken.

Nå vil Krangnes ha slutt på at avtaler med kommersielle reklameaktører avgjør hygienen i Oslos parker.


Forundret

Lokalavisen skrev 24. mai at det ikke foreligger noen planer om offentlige toaletter i Stensparken i 2007, trass i at beboere, parkbrukere og kvinnen bak den nyåpnede uteserveringen fortviler.

Jeg registrerer med forundring at det virker som en politisk umulighet å få på plass et eneste offentlig toalett i Stensparken i 2007, sier Krangnes. Han bor selv noen hundre meter fra Stensparken, og bruker den daglig i sommerhalvåret.

Det at man setter opp toaletter bare på St. Hanshaugen og ikke i Stensparken i år fordi avtalen med JC Decaux følger geografiske soner, viser at kommersialiseringen av det offentlige rom i Oslo har tatt helt overhånd. Her er det altså ikke behovet, men avtaler med kommersielle aktører som styrer prioriteringene, sier Krangnes hoderystende.


Øst-vest

Vi vil i stedet styrke bydelenes økonomi, slik at de i neste periode blir i stand til å sørge for ordentlig hygiene i de parkene de har ansvaret for, fastslår Krangnes.

Han deler likevel ikke BU-leder Bjarne Ødegaards (H) provokasjon over at Oslo øst nå får flere offentlige toaletter.

Toalettene på østkanten finansieres av statlige Oslo Indre Øst-midler. Dette er selvfølgelig bra. Problemet er ikke at østkanten får toaletter, men at ikke bystyret prioriterer å bygge reklamefrie offentlige toaletter i hele byen med de kraftig økte overføringene fra den rød-grønne regjeringen, avslutter Lars Rottem Krangnes.


Forsiktige politikere

Bydelsutvalgsleder på St. Hanshaugen, Rune Aale-Hansen, mener Krangnes her ikke tar til motmæle mot hovedpoenget i denne saken, nemlig utplassering av reklamefinansierte toaletter.

Tidligere har vi måttet konstatere sterk motstand mot reklamefinansierering av bymøbler fra partiene på venstresiden, tidvis også med støtte fra Venstre. Den skepsisen er da også en av årsakene til at avtalen realiseres skrittvis, sier Aale-Hansen.

Det er altså ikke av hensyn til kommersielle aktører, men forsiktige politikere. Det er også grunnen til at realiseringen har tatt tid. Hadde ikke bystyret satt bremsene på, kunne vi hatt reklamefinansiert toaletter på plass for lenge siden på St. Hanshaugen og trolig andre steder. Jeg skal være blant de første til å hevde at denne måten å finansiere bymøbler på er bra, derfor tok jeg også initiativ til at St. Hanshaugen skulle komme raskere med i ordningen. Jeg ser frem til at vi får et toalett på St. Hanshaugen, og lover at jeg fortsatt skal stå på for å få i Stensparken, sier Aale-Hansen og legger til:

I motsetning til Krangnes, som ikke har løftet en finger i denne saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere