RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Forurenser Sørbråtenbeboerne?

Maridalsvannet blir påvirket av mange forskjellige typer forurensing. Fugler (måker og gjess!), dyr, luftforurensing, biltrafikk, veisalting og annen menneskelig aktivitet kan være med på å påvirke drikkevannskvaliteten.

I forbindelse med disse utfordringene, har det blitt skrevet mye feilaktig om «forurensing» fra bebyggelsen på Sørbråten. Beboerne på Sørbråten er like opptatt av drikkevannskvaliteten til naboens borebrønn som enhver Osloborger er av Maridalsvannet. Poenget mitt er at beboerne på Sørbråten ikke vil utgjøre noen fare for drikkevannskvaliteten hverken lokalt på Sørbråten eller nede i Maridalsvannet!

Samtlige beboere på Solemskogen, Maridalen og Sørbråten, er/blir snart pålagt av Vann og avløpsetaten (VAV) å utbedre sine gråvannsrenseanlegg. Disse anleggene må tilfredsstille kommunens rensekrav ihht. «Va Miljøblad nr.60» om biologiske filter og «Forurensings forskriften» kap.12, som bla. setter krav til dimensjonering, plassering og rense- effekt. Kravene er et resultat fra det offentlige programmet for naturbasert avløpsteknologi (NAT), som bla. forskere fra Jordforsk har utarbeidet over flere år. Typiske renseverdier ved normal drift er Organisk stoff (BOF7) = minst 90%,Total fosfor=minst75%, og E. Coli bakterie = minst 99%.Ved etterfølgende polering av vannet i spredegrøft er det ikke lenger noe forurensing. Anleggene er avhengig av jevnlig service. Dette pålegges samtlige anleggseiere. Servicekontrakt tegnes av leverandør/servicemann og eier. Avløpsetaten godkjenner disse. Beboerne på Sørbråten har hele tiden vært positive til de nye strenge rensekravene. Dette har de faktisk ventet på. Klosettavløp føres til tette tanker. Når disse er fulle tømmes de av tankbiler som kjører til kommunens renseanlegg. Dette lager derfor heller ingen forurensing.

Mye nærmere Maridalsvannet ligger Skar leir. Der utreder nå Bioforsk muligheten for barnehage med inntil 500 barn og ca. 80 ansatte. Foreløpige resultater tyder på at også dette er uproblematisk. Kravene til rensing er de samme som for Sørbråtbeboerne. Politiske beslutningstagere bør ta kontakt med avløpsetaten eller meg. Jeg står gjerne til disposisjon for å forklare mer om dette. Eventuelt kan jeg formidle kontakt til folk med høyere kompetanse på området.

Sørbråtens beboere representerer ingen forurensingsfare for byens drikkevann. Byrådets argumenter for reguleringsplanforslaget for Sørbråten har ingen faglig begrunnelse. Denne faren er ikke eksisterende med dagens renseteknologi og krav om hyppig tilsyn.Knut-J Moen

Rørleggermester Maridalen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere