Foss-elever åpner mikrobank

INSPIRERENDE TUR! Henrik, Helene, Kjersti og Idunn går ikke av veien for litt afrikansk dans i musikksalen på Foss videregående. Besøket hos jevnaldrende i Tanzania blir nok aldri glemt

INSPIRERENDE TUR! Henrik, Helene, Kjersti og Idunn går ikke av veien for litt afrikansk dans i musikksalen på Foss videregående. Besøket hos jevnaldrende i Tanzania blir nok aldri glemt Foto: FOTO: ELLEN RØNNING

Ungdomsbedriften Minota har som forretningsidé å formidle mikrolån mellom ungdom. For idealistene fra Foss startet 2012 med et fantastisk besøk hos ferske kunder og samarbeidspartnere i Tanzania.

FREMTID: Ilula Orphan Program gir håp for om en fremtid for skjønne prinser og prinsesser fra den fattige regionen. FOTO: MINOTA

DEAL! Osolina Mseya har signert mikrolånkontrakt med Minota. Snart er den elektriske symaskinen på plass.

GRÜNERLØKKA: Faget entreprenørskap og bedriftsutvikling innebærer å etablere og drive en bedrift. Og når målet er lønnsomhet, virker det umiddelbart ganske friskt å ha mikroklån fra norsk til tanzaniansk ungdom på forretningsplanen.

Rause medelever

– Vi får se på lønnsomheten til slutt, men det er i hvert fall ikke vanskelig å skaffe unge långivere!

Daglig leder Kjersti Blauenfeldt Næss tok initiativ til Minota i skoleåret 2010/2011, og i inneværende skoleår har hun med seg Idunn Skaare Rist, Henrik Grave Mathiesen, Helene Lindblad Walløe og Torunn Vederhus.

– Hittil har vi henvendt oss til medelever, og det vil vi nok fortsette med, sier Kjersti.

Minota samarbeider med Ilula Orphan Program, IOP, som er en lokalt basert organisasjon i Ilula i Tanzania. Samarbeidet omfatter både utvalg av låntakere og alt som har med pengeoverføring mellom låntaker og långiver å gjøre. Og all formidling foregår via nettsiden minotaub.com.

Besøk Minotas hjemmeside her

– Det er viktig at låntakerne virkelig skjønner at dette skal betales tilbake.

Helene smiler.

– Og «vår mann» i IOP, Liston Kibassa, lærer aktuelle låntakere hvordan det hele fungerer. Han fortalte oss at det var viktig å bryte forventningene til ungdommene om å få. Her handler det om at de tar ansvar for egen fremtid. Listons mantra er «ikke gi dem fisken, gi dem kroken». Ikke dumt!

Syjenter og snekkergutter

Første lånekontrakt ble tegnet mens fossgjengen var i Ilula. Lykkelig låntaker og syjente Osolina Mseya skal kjøpe elektrisk symaskin for tusenlappen hun har lånt. Tilbakebetaling skjer over tre måneder.

Osolina hører til IOPs program, men trenger, som så mange i denne regionen, hjelp til å skaffe seg et levebrød.

Ilula er et område med store utfordringer. Regionen sliter med mye fattigdom, store Aids- og rusproblemer, mye prostitusjon og mange foreldreløse barn.

Allikevel fikk fossgjengen en fantastisk mottakelse av barn og unge på senteret.

– Så mye energi, smil og glede! Mange av de vi møtte har så mye å gi. Og vi følte så absolutt slektskap med dem, de tøyset og tulla like mye som oss, sier Helene og ler.

Nå er det snart klart for flere mikrolån til stødige syjenter og snekkergutter i Ilula. Lånene skal brukes til utstyr de trenger, som en mursteinmaskin, lærmaterialer og til å byge et skikkelig verksted i en container.

– Men låntakerne må vurderes nøye. Vi føler jo stort ansvar for at kompisene våre får tilbake pengene sine, sier Henrik, som har en spesielt raus klassekamerat i tankene.

Velvillige sponsorer

Driften av Minota dekkes av annonsører på bedriftens nettside, og sponsorer.

– Vi har et godt samarbeid med Ungt Entreprenørskap i Norge og Tanzania. Det har vi også med Ferd (Johan H. Andresen).

– Vi trodde ikke det var sant da Ferd svarte positivt på vår søknad om pengestøtte til å besøke Tanzania.

Kjersti himler med øynene.

– Det var noe vi fablet og drømte om i fjor, og som vi aldri trodde ville skje. Gjett om turen er verdt all den fritid vi har brukt på prosjektet vårt. Og gjett om vi har fått enda mer inspirasjon til å fortsette.

Nå spisser gjengen formen inn mot Fylkesmessa, der beste elevbedrift skal kåres.

– Og vi skal vinne!

Helene har gått trykk på «skal».

– Det trodde for i fjor også, og ble skikkelig skuffet. Men i år er det oss. Vi har jo Eline Hjelle, landets beste lærer i entreprenørskap og bedriftsutvikling på laget vårt!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.