RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotballen som redder liv


REDDET AV FOTBALLEN: Trond Laland (t.v) og Sven-Robert Knudsen er enige i at de ikke hadde vært der de er i dag uten gatefotballen.
REDDET AV FOTBALLEN: Trond Laland (t.v) og Sven-Robert Knudsen er enige i at de ikke hadde vært der de er i dag uten gatefotballen.
– Jeg får ikke takket nok for at jeg står her i dag, og ikke på «plata», sier Sven-Robert Knudsen som spiller for Frelsesarmeens gatefotball-lag.

OSLO: Frelsesarmeens gatefotball kom 22. november med en rapport som forteller om deres lavterskeltilbud til hjemløse, rusavhengige og andre marginaliserte grupper.

I 2004 kom nåværende landslagssjef for gatefotballen, Rune Isegren, over en organisasjon som kalte seg «Homeless World Cup», som hadde som mål å arrangere verdensmesterskap i gatefotball en gang i året.

Dette har vært en tradisjon å være med på for landslaget siden det, og de positive tilbakemeldingene har vært mange og viktige.

LES OGSÅ: Vil ikke straffe rusmisbrukere

Mange fordeler

– Vi opplever at spillerne vokser veldig på å være med, sier Rune Isegren til forsamlingen.

– En spiller sa en gang «en uke i VM vokste jeg like mye som på ett år i rehabilitering», forteller Isegren. Og da forstår man hvor viktig det er for spillerne å være med.

– Det er mange fysiske fordeler ved å være med på gatefotballen, utøverne får en bedre psykisk helse og økt velvære, i tillegg til en merkbar reduksjon i rusvaner. Det gir også en mestringsfølelse og glede til spillerne, sier Isegren.

LES OGSÅ: Slik skal Oslos åpne rusmiljøer fjernes

En telefon gjorde Trond rusfri

Trond Laland, er 36 år gammel og bor i Sandnes. Han er en av de som har fått oppleve hvor viktig gatefotballen har vært i livet, og hvilken forandring det har gjort.

– Jeg ble med i 2008, etter en telefon fra Rune Isegren. Om han ikke hadde ringt meg og spurt om jeg ville bli med, hadde jeg ikke vært rusfri her i dag, sier Laland.

– Da jeg startet med gatefotballen ventet åtte måneder med intenst russug hver eneste dag, og hadde det ikke vært for den telefonen fra Rune tror jeg ikke at jeg hadde stått her i dag, fortsetter Laland.

Mestringsfølelsen

For Trond Laland var det viktig å være med på noe han mestret fra før.

– Jeg var en god fotballspiller før i tiden, og jeg takker gatefotballen for tilliten og muligheten jeg fikk. Narkoman eller ikke, opplevelsen er svært viktig og stor, sier Laland som har vært med på VM i Australia, Rio og Frankrike, i tillegg til å nettopp ha vært i Mexico som trener.

LES OGSÅ: – Reaksjonære holdninger har fått kvele rusforslagene

Viktig å møte kompiser nykter

Sven-Robert Knudsen er 32 år og bor på Teisen. Etter 15 år med rus er det nå slutt, etter at han i mai fikk tilbud om å bli med i NM og representere Oslo.

– Det var kjempemoro i Tromsø, og det gjorde meg sugen på mer spilling, forteller Sven-Robert.

– Fotballen er viktig for meg, det er et sted jeg kan møte kompiser, og det er enda viktigere at det er et sted man faktisk møtes nyktre, fortsetter han.

Får ikke takket nok

Sven-Robert mener gatefotballen er 50 prosent av grunnen til at han i dag er nykter.

– Det har skjedd mye siden mai, med samlinger, treninger og kamper hver uke. Det å være med i VM var mitt livs største opplevelse. Jeg følte jeg ble satt pris på, at jeg betydde noe, sier Sven-Robert.

– Jeg får ikke takket nok for at jeg står her i dag, og ikke på «plata», avslutter han.

7.-9. juni 2013 spilles det NM i Drammen, hvor det allerede er blitt lovet solskinn i Drammens gater under arrangementet. Innen NM er det kanskje noen andre som har fått reddet livet sitt etter mange år med rusmisbruk, fått oppleve at man betyr noe, og opplevd mestringsfølelsen og samholdet Trond og Sven-Robert mener er så viktig for de som prøver å bli rusfrie.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere