*Nettavisen* Nyheter.

Fotobokser tok 208.000

Stadig flere fartssyndere fotograferes i ugjerningen. Og i løpet av få år dobles antall fotobokser langs norske veier.

Vegvesenet oversendte i fjor 207.833 bilder av fartssyndere til politiet. Dette var 25 prosent flere bilder enn året før, opplyser senioringeniør Per Engeset i Statens vegvesen. Men politiets kapasitet begrenser hvor mange som bøtelegges.

Hver bot var i gjennomsnitt på 2490 kroner.

Med automatisk trafikkontroll gjennomfører Statens vegvesen kontroller på oppdrag fra politiet. Når politiet har avgjort når og hvor det skal foretas kontroller, skrur vi på strømmen. Det er altså ikke våre folk som bestemmer når kameraene er operative eller ikke, og vi tar ikke flere bilder enn det politiet ber om, presiserer Engeset.

Sjelden i drift

Engeset opplyser at fjorårets rundt 300 fotobokser overvåket trafikken i til sammen 15.000 driftsdøgn, hvilket tilsvarer 50 døgn per boks. Det vil si at hver boks var i drift i snaut 14 prosent av årets dager.

Vi opererer ikke med juksebokser selv om vi i gjennomsnitt ikke har mer enn ett kamera til fire bokser. Vårt mål er altså ikke å knipe flest mulig, men å ta så mange bilder at folk tar boksene på alvor og senker farten.

Men Engeset legger heller ikke skjul på at antallet knepne fartssyndere kunne vært betydelig høyere med mer kontinuerlig overvåking.

I følge "Vegen og vi" passerte de veifarende landet fotobokser hele 87 millioner ganger i perioder der boksene var aktive og farten reelt ble kontrollert. Hvert kjøretøy ble kontrollert i gjennomsnitt 35 ganger i fjor.

Flere bokser

Men hele 590 millioner passeringer skjedde altså mens fotoboksene var skrudd av. Hver trafikant passerte således en fotoboks nærmere 300 ganger i 2005. Vegvesenet monterer nå flere fotobokser, og antyder at antallet kan nærme seg 400 innen årets utløp. Om tre til fire år skal opptil 600 fotobokser medvirke til at bilistene holder deg innenfor gjeldende fartsbestemmelser.

Per Engeset opplyser hvert tolvte kjøretøy som ble fotografert for fartsovertredelser i fjor var registrert i land hvor norske myndigheter ikke har mulighet til å forfølge sakene.

4000 av de snaut 208.000 overtredelsene som ble levert til politiet var så grove at de normalt fører til førerkortbeslag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag