*Nettavisen* Nyheter.

Fotofantastisk

Han er tjue og fotograferer kjendiser såvel som uteliggere og narkomane. Sigurd Kapperud fra Kampen er fotograf for =Oslo og har fått en pangstart på karrieren.

KAMPEN: For meg er =Oslo (Erlik Oslo) en måte å møte mennesker på. Jeg mister fordommer mot folk på gata, narkomane og andre som sliter, og oppdager at de er greie og at man kan omgås dem, sier Sigurd Fandango Kapperud. Han kom til =Oslo som sivilarbeider, men må innrømme at han aldri har kokt særlig mye kaffe. Han ble kastet ut i det og begynte å ta bilder for magasinet med en gang.
Mitt første kamera fikk jeg av min mor som hadde jobbet litt med pressefoto. Da var jeg fire. Jeg tok det med meg i barnehagen og mor framkalte. Jeg så nylig over mine første bilder her om dagen, ler han.

Alternativ til tigging

=Oslo kaller seg et bymagasin. Som navnet antyder, er hovedbudskapet at alle mennesker er like mye verdt. Målet med magasinet er å gi folk på gata et alternativ til tigging og kriminalitet. Selgerne av magasinet kjøper det for 20 kroner og selger det på gata for 40. Da magasinet kom, var det etter modell fra lignende prosjekt i Sverige og Storbritannia.
Selgerne kan være alt fra narkomane, folk som har spillegalskap eller tidligere prostituerte, men først og fremst er de mennesker. Gjennom =Oslo blir selgerne på en måte selvstendig næringsdrivende og magasinet gir dem en god selvfølelse, forteller Kapperud.

Idealistisk prosjekt

Sigurd fikk krevende arbeidsoppgaver umiddelbart. Han har tatt forsidebilder og laget fotoreportasje fra Stovner til en tekst av Øyvind Holen. Hele tiden tenker han by. By og bybilder er relevant for =Oslo, som har mennesket og byen som fokus.
Jeg bruker mye slekt og venner, og venners venner. Det ene bildet jeg tok, av gutten som er på forsiden nå, er sønnen til naboen til kjæresten min. Jeg kan stoppe folk på gata og spørre om jeg kan ta bilder av dem.
Sigurd drar rundt på en stor fotobag. Han har alltid tatt bilder fordi det er gøy. Nå erkjenner han at han må skille mellom foto som jobbing og foto privat.
Det blir lett til at jeg går rundt og tenker fotografi hele tiden. Jeg tenker masse på komposisjon og tar kanskje 300 bilder av hvert motiv.

Neste stopp: Oslo S

Sigurd er ikke bare fotograf. Han er også programleder i studentradioen Radio Nova. Der leder han musikkprogrammet Bra Trommis, som handler om all mulig musikk, ikke bare trommiser. Han er også vokalist i bandet Fandango Railways. Navnet skyldes at alle alle i bandet er opptatt av tog, og toglyder er et kjennemerke.
Vi er litt nostalgiske kanskje. Jeg liker å se på fotografier av gamle tog og nyter en god togtur.
Uten å være sponset av NSB på noen måte, er han entusiastisk over tog på grunn av to ting: Effektivitet og sjarm:
En togreise er effektivitet med sjarm. Det er en god ting med gamle dager. Mens vi nå bare er effektive uten sjarm, sier tjueåringen.
Kanskje er det derfor han la det siste fotoprosjektet sitt til Oslo S. Her rigget han opp et avlukke og ba om å få ta bilder av reisende sammen med sin bagasje.
Når folk reiser, tar de med seg det som er virkelig er dem. Dette ville jeg fotografere.
Det er en ideell situasjon for en ung fotograf å være i. Jeg hadde kommet til å gjøre et slikt prosjekt uansett. Når jeg jobber for =Oslo, blir det dessuten trykket.

Signatur

Trenden i dagens pressefoto er bruk av vidvinkel, mener Kapperud. Han går motstrøms og søker balanse, harmoni og symmetri. Dette er blitt hans signatur.
Mange nyhetsbilder ser ut til å være skutt fra hofta mens man løper forbi. Det er mange detaljer. Mine bilder søker harmoni og rene billedflater. Det kler =Oslo godt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.