RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotogene bilvrak på Botsen Pub


Fordums glis i fritt forfall kan være overraskende vakkert.
Fordums glis i fritt forfall kan være overraskende vakkert. Foto: FOTO: BJØRN LARSEN
Veggene i nyoppussede Botsen Pub prydes i disse dager av Rolf Larsens foto-utstilling “Parkert”. Bildene viser et kuriøst stykke norsk 50-talls historie.

TØYEN: I skogkanten ved Båstnäs i Värmland finnes en bilkirkegård med et hundretalls bilvrak fra 50- og 60-tallet. Noen av disse har kampenfotograf Rolf Larsen fulgt gjennom linsa si noen år.

Fargespekter

– Trær, mose, lav, snø, regn og vind har satt sine spor på vrakene, og mest iøyenfallende er rusten i alle sine sjatteringer. Inne i bilene fant jeg et overraskende fargespekter midt i alt det gråbrune. Jeg har besøkt Båstnäs flere ganger i løpet av en toårs periode for å fange inn prosessen og søke etter kunsten naturen har lagt opp til, forteller fotografen, som er fornøyd med responsen og interessen for utstillingen.

Bildrøm vs importrestriksjoner

Flere har latt seg fascinere av bilkirkegården opp gjennom årene. Rolf Larsen har søkt seg frem til biler med spesiell personlighet, funnet deres identitet og gitt dem navnet tilbake.

– Bilene er å betrakte som et kulturminne som ruster ned foran øynene vår, sier Larsen.

Så hvordan og hvorfor havnet alle disse fordums glisene her i skogkanten? Svaret er så enkelt som en kombinasjon av drømmen om egen bil og importrestriksjoner etter krigen.

Harrytur i 50-talls drakt

Det var stort behov for nye biler etter 2. verdenskrig, og de få som fikk importlisens måtte betale flesk i skatter og avgifter.

Men kreative hoder finner alltid utveier, og veien rundt importrestriksjonene fantes. Bilhungrige nordmenn reiste over grensen, kjøpte svenske bruktbiler, demonterte dem, fraktet delene til Norge og skrudde sammen doningene.

Men ikke alle de svenske bruktbilene som ble kjørt til ”grensehandelsstedene” fant nye eiere, og de ble altså stående der og ruste.

1. oktober i år er det 50 år siden importrestriksjonene ble opphevet, og bilkirkegårdene finnes fremdeles, som et kulturminne i oppløsning.

Rådhusgalleriet

Utstillingen i Botsen Pub er en liten forsmak på en større utstilling som åpner 2. september i Rådhusgalleriet.

Rolf Larsen og Per Hjorth har samarbeidet om ”Parkert”-prosjektet, som også omfatter en bok, og som opphavsmennene så treffende selv kaller ”et stykke samtidsarkeologi”.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere