RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotografen: – Å være frivillig er den mest meningsfulle jobben jeg har


FOTOKURS: Vardesenteret inviterte til fotokurs, fra v. Trude Johansen, Inger Helene Sørum, Olaug Aaberg, bak fotograf Gunn Asveig Manflå, foran Tove Murud, Espen Andersen, Christian Staubo og Erik Hardeng. Bak Hege Blegen ved Vardesenteret. Foto: Kristin Tufte Haga
FOTOKURS: Vardesenteret inviterte til fotokurs, fra v. Trude Johansen, Inger Helene Sørum, Olaug Aaberg, bak fotograf Gunn Asveig Manflå, foran Tove Murud, Espen Andersen, Christian Staubo og Erik Hardeng. Bak Hege Blegen ved Vardesenteret. Foto: Kristin Tufte Haga
– Flott med interessante og lærerike kurs, så kan man gjøre noe annet enn å sitte hjemme å tenke på at man er syk, sier kreftsyke Erik Hardeng (63), deltager på fotokurs med proff fotograf, ved Vardesenteret.

OSLO: I fjor sommer fikk Erik Hardeng (63), fra Bakkehaugen på Tåsen, den tøffe beskjeden om at han har kreft.

– Da blir man jo kastet ut i en helt ny og alvorlig situasjon. Men all informasjon i regi av forskjellige kurs ved Vardesenteret har jo gjort at jeg har lært mye om min egen sykdom, det er virkelig nyttig.  Da jeg kom over dette fotokurset, kastet jeg meg på. Jeg er en ivrig hobbyfotograf, og tenkte at dette må jeg bli med på, forteller Erik.

SE FLERE BILDER I BILDESLIDEN

– Flott med interessante og lærerike kurs, så kan man gjøre noe annet enn å sitte hjemme å tenke på at man er syk!

Erik bruker også «Pusterommene» ved Ullevål og Radiumhospitalet, også aktivitetstilbud til kreftsyke.

– Særlig setter jeg stor pris på den profesjonelle fysiske treningen som vi får tilbud om gjennom Pusterommene og Aktiv mot Kreft. Treningen er uvurderlig for meg. I tillegg, å treffe andre med samme sykdom, gjennom alle disse tilbudene, er veldig ålreit for oss som har kreft, sier Erik.

Fotoutstilling

Denne tirsdagskvelden er siste fotokurskveld. Hver deltager har plukket ut det de mener er deres beste bilde, som skal være en del av fotoutstillingen en måned fremover ved Vardesenteret.

– Jeg har valgt et bilde jeg har tatt i trappeoppgangen til ett av Pusterommene. Der er det flotte glassmotiver, og jeg synes bildet ble ganske så bra. Det har vært både inspirerende og morsomt å følge en proff fotograf. Jeg har lært mye nytt gjennom de forskjellige diskusjonene med både henne og de andre deltagerne, sier Erik.

– Alt i alt – etter å ha vært på forskjellige steder rundt omkring og møtt andre med kreft, så tror jeg nok vi kreftsyke i Oslo har vært heldige med tilbudene fra Vardesenteret og Pusterommene. Andre kreftsyke jeg har snakket med, fra andre deler av landet, forteller at det er store forskjeller på kurs- og opplæringstilbudene til kreftssyke. Det burde det jo absolutt ikke være, sier Erik.

Kjøpte splitter nytt speilreflekskamera

Tove Murud (50) fra Nordstrand meldte seg også på fotokurs, og kjøpte i den anledning splitter nytt speilreflekskamera.

– Jeg har lenge tenkt at jeg gjerne skulle lære mer om det å ta bilder. Jeg så tilbudet i bladet til Kreftforeningen, og meldte meg på. Forøvrig mitt første kurs ved Vardesenteret. Blant annet har jeg lært om de forskjellige innstillingene på kameraet, blender, om lys og annet. Et veldig lærerrikt og nyttig kurs, med en veldig flink og inspirerende fotolærer, sier Tove.

Bildet som er med på utstillingen på Vardesenteret, har hun allerede hengt opp i ramme hjemme på veggen.

–Jeg synes det ble bra, jeg tok det inne i drivhuset i Botanisk Hage. Jeg har tatt mye bilder i det siste ja! Etter å ha lært mer om det å ta gode bilder, er jeg nesten litt på jakt hele tiden etter det perfekte motivet, ler Tove, og er som de andre kursdeltagerne enig i at de gjerne tar et videregående kurs også. 

I likhet med Erik, synes Tove det er flott med tilbud om aktiviteter som fokuserer på det sosiale og morsomme.

– I en sykdomsperiode jobber man kanskje ikke, og således har man mye ekstra tid. Da er det fint å kunne gjøre noe hyggelig som gjør at man glemmer sykdommen en stund, sier Tove.

– Mest meningsfulle jobben jeg har

Kursholder og fotograf Gunn Asveig Manflå, fra Kjelsås, forteller at hun lenge har hatt et ønske om å bidra som frivillig.

– Det å jobbe som fotograf kan til tider være på veldig egosentrisk og «kommærst».  Da jeg hørte om Vardesenteret, var jeg ikke i tvil om hvor jeg kunne bidra. Gøy å kunne spre fotoglede, og ikke minst å lære deltagerne mer om å bli bevisste fotografer gjennom teknikker, sier den blide kursholderen.

– Gjennom kurskveldene – tre kvelder – har vi til tider vært så ivrige at vi har glemt å ta pauser, ler Gunn Asveig.

– Faktisk er det å bidra som frivillig på vardesenteret den mest meningsfulle jobben jeg har. Jeg vil absolutt oppfordre andre til også å bidra her også, det gir så veldig mye tilbake!

Vardesenteret

Vardesenteret er en arena og møteplass for kreftrammede, pasientforeninger og helsepersonell med aktiviteter som fremmer helse, livskvalitet, velvære og mestring. Senterets tilbud skal fremme egenmobilisering og brukermedvirkning.

Dette skal bidra til at kreftrammede opplever størst mulig grad av mestring til et aktivt hverdagsliv med eller etter kreftsykdom og kreftbehandling. Vardesenter er et partssamarbeid mellom et helseforetak og Kreftforeningen.

Basert på frivillighet

– Her i Oslo  er det Oslo Universitetssykehus og Kreftforeningen som samarbeider om to Vardesentere, et på kreftsenteret på Ullevål sykehus og et på Radiumhospitalet. På Vardesenteret jobber ansatte på sykehuset, ansatte i Kreftforeningen og frivillige i Kreftforeningen sammen. De frivillige er vertskap på senteret. I tillegg er det en likepersons-tjeneste på Vardesenteret som likepersoner fra de ulike pasientforeningene drifter, forteller Hege Blegen ved senteret.

Pasientforeningene er assosierte medlemmer av Kreftforeningen og likepersonstjenesten er også basert på frivillighet. En likeperson er et medmenneske med egen erfaring med kreft som syk eller pårørende og som har et avklart forhold til egen sykdom. Kreftforeningen stiller også med profesjonelle frivillige.

– Som Gunn Asveig Manflå. Ved Vardesenteret kan man for eksempel også få gratis juridisk bistand fra frivillige jurister to ganger per uke. Vardesenteret er et lavterskeltilbud, for alle kreftpasienter og pårørende, både under og etter behandling. Frivillige som ønsker å bidra, kan bare ta kontakt, oppfordrer Blegen.

Les også: Kirkemøtet slenger døra i trynet på oss

Les også: Miljøbevisst? Da kan du vinne 50.000 kroner

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere