RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotohus, barnehage, eller statsbygg?


HVA VIL DU?: Hva skal Deichman fylles med? Send inn dine forslag til Lokalavisen St. Hanshaugen.	Alle foto: Anne Marie Huck
HVA VIL DU?: Hva skal Deichman fylles med? Send inn dine forslag til Lokalavisen St. Hanshaugen. Alle foto: Anne Marie Huck
Det er mange forslag til hva "gamle Deichmanske hovedbibliotek" skal brukes til, når bøkene flyttes ned til Bjørvika om noen år.

ARNE GARBORGS PLAS: I disse dager gransker juryen nøye de ulike arkitekturforslagene som finnes for å kåre en verdig vinner av et flunkende nytt bilbiotek i Bjørvika. Men spørsmålet mange selvsagt stiller seg, er hva det gamle praktbygget på Arne Garborgs plass skal brukes til når biblioteket flytter til Bjørvika om noen års tid.

Det blir sikkert en del av regjeringskvartalet, de tar jo opp alle byggene nå spekulerer en forbipasserende til Lokalavisens journalist. Ute på trappa i sola sitter sosialantropolog-student og nyinflytter i strøket, Sunniva Andavangen, og leser. Hun forteller at hun ofte bruker hovedbiblioteket på Hammersborgnår hun ikke er på Blindern.

Kanskje det kunne blitt et kulturhus eller et sted hvor man kan kurse studenter, sier hun. Hun synes forøvrig bygningen er fin, og håper på at den blir godt ivaretatt.

Fotohus

Lokalavisen har tildigere skrevet om en gruppe fotografer, "Stiftelsen Se" som har jobbet for å få til et eget "Fotografiets hus" i biblioteket. På gata rusler plutselig fotografen Espen Bratlie forbi, og hans tanker om bygningen han kjenner så godt er svært klare.

Et fotohus burde det bli ja, sier han bestemt.. Et slikt hus kunne romme gallerier, utstillinger, atelier og andre "fotogrragfiske aktiviteter, foreslår han.

Barnehage

Jeg tror kanskje en barnehage hadde vært bra, sier Aude Løvdal sammen med lille Nicolai på ett år, som ligger i barnevognen. De bor rett bak bibliotekbygningen, og synes det blir litt trist å dra "hele veien" til Bjørvika for å låne bøker.

Men det hadde jo vært fint med barnehage da, fastslår Aude. Det er mange forslag og tanker fra beboere i strøket og også lokalpolitikere. St. Hanshaugen Arbeiderparti har tidligere i Lokalavisen foreslått å ta deler av bygget i bruk til barnehage. Det er også blitt sett på mulighetene for et kulturhus i bydelen, fra bydeslutvalgets side.

Forslag

Lokalavisen oppfordrer alle lesere og interesserte beboere i bydelen til å sende inn forslag til hva Deichmanske bibliotek på Hammersborg bør brukes til. Biblioteket er Norges største folkebibliotek, og ett av de eldste bibliotekene i landet. Det er bygget i nyklassisistisk stil, og sto klart i 1785. Verkseier og kanselliråd Carl Deichman testamenterte sin boksamling på ca. 6000 bøker i 1780, som ble sammen med flere mindre gaver, grunnlaget for Christianias første offentlige bibliotek.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere