RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotolegende i Tøyengata


George DuBose med gruppa som starta det hele B52's.
George DuBose med gruppa som starta det hele B52's.
Han har knipset det som kan krype å gå av amerikansk musikkbransje. Men man blir rett og slett ikke primadonna av sånt.

GRØNLAND: - Hva slags musikk liker du?, sier New Yorker, George Du Bose i det jeg entrer døra. Han får et «ehh» til svar.

Mannen kaster så visst ikke bort tida med tomprat, men hva slags musikk liker han selv mannen som har fotografert det meste av amerikansk musikkelite?

- Jeg liker all musikk. Men favoritten er kanskje litt psykedelisk 60-tallsmusikk. Du vet, jeg tok LSD og Mariuhana, så jeg likte musikk som passa til det, sier han.

Elsker jobben

- Men jeg er ikke så veldig glad i hip-hop. Hip-hop har ikke gitar.

- Likevel har du jobbet med de største hip-hop-stjernene?

- Jeg elsker jobben min! Jeg hadde gjort det gratis, hvis husleia var gratis, ler han.
Fotografen har nå flytta til Köln og er for tida aktuell med utstilling på Galleri MAP i Tøyengata. Han har tatt bilder til over 300 platecover og har jobbet med storheter som Ramones, B 52s og Tom Waits.

Vaska badekaret

- Jeg husker jeg møtte REM, dette var før de ble store. De hadde på seg ødelagte klær, med hull i, så jeg sa "har dere ikke noen fine klær å ha på dere?". De svarte bare "Det er dette vi skal ha på oss", ler han.

- Det var begynnelsen av grungen, forklarer han.

Og REM er ikke det eneste bandet Du Bose har opplevd pussige ting med. I begynnelsen av karrieren hans jobbet han på en klubb i New York, hvor han hadde en avtale med eieren om at han fikk ta bilder av bandene som spilte mot at eieren fikk bruke bildene i klubben.

En kveld var det B52's som sto på scenen. Du Bose knipsa og da bandet fikk se bildene hans bare måtte de ha mer. Klubbeieren ga dem adressen til Du Bose, som fikk seg litt av en overraskelse da han kom hjem.

- Når jeg kom hjem så var hele B52's i leiligheten min. Og jeg er ikke en spesielt ryddig person. På det tidspunktet bodde jeg i en gammel leilighet, og du vet sikkert hvordan et gammel badekar ser ut. Det var brunt. Men B52's nekta å jobbe med meg før det så litt bedre ut, så hun ene i bandet skrubba hele badekaret. Plutselig var det hvitt, smiler han.

Lager bilder

Men George Du Bose anno 2009 er alt annet enn en lurvete fotograf med brunt badekar. Han bor nå i Köln med kone og to sønner, og livnærer seg på ja, ta bilder. Av band. Gjerne til albumcover.

- Hva er viktig når du tar bilder til albumcover?

- Jeg tar ikke bilder. Jeg lager bilder. Konsertbilder, da tar jeg bilder, men til cover da lager jeg. Det er viktig for meg at coveret ser ut slik som musikken høres, sier han.

- Mange bruker bare kunst de liker, uten at det har noen sammenheng med musikken. Det er forferdelig, sier DuBose, som i dag jobber mest med små band.

- Hvorfor det?

- De liker bildene mine.

Enkelt og greit altså. Han er sånn. Kanskje nettopp derfor innrømmer han at et av favorittbildene hans skyldes en feil.

Feil ble suksess

- Det er dette bildet av Tom Waits. Det er en feil. Jeg brukte en teknikk som kalles «solarisation», men det ble for mørkt, så jeg prøvde å bleke det, men så ble det litt for mye. Men det ser jo ut som ild, sier han entusiastisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere