*Nettavisen* Nyheter.

Foyx Megan slår tilbake

LUR: Med "How to Lose Friends & Alienate People" viser Megan Fox at hun kan mye mer enn å være actionbabe i "Transformer"-filmene.

Hun er kåret til verdens mest sexy kvinne, men nå er Megan Fox (23) klar med "taperfilm"

Klikk på bildet for å forstørre.

FÅR SKRYT: - Hun ser ut som prinsessa i eventyret, men er virkelig kapabel, sier Simon Pegg som spiller mot Fox i "How to Lose Friends & Alienate People"

Klikk på bildet for å forstørre.

FOREVER YOUNG: Simon Pegg leder an som journalistspira Sidney i "How to Lose Friends & Alienate People", basert på Toby Youngs memoarer ved samme navn. DVD-en foreligger 8. juli. (Foto: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

X-FAKTOR: Gillian "X-Files" Anderson dukker opp som pr-dronningen Eleanor Johnson. (Foto: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

STJERNEKLART: Starleten Megan Fox framstiller starleten Sophie Maes. (Foto: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

DUNSTET BORT: Kirsten Dunst ville ha forfatter Young utestengt fra settet. Det fikk hun. (Foto: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

SØLVREVEN: Jeff Bridges spiller Clayton Harding, som ligner legendariske Graydon Carter både i navn og frisyre. (Foto: Filmweb)

Klikk på bildet for å forstørre.

TAPERNES KONGE: Toby Youngs "Hvordan miste venner" utkom på norsk i 2003. (Foto: Gyldendal)

Klikk på bildet for å forstørre.

SLÅENDE: Megan Fox blir først å se på kino i "Transformers. De beseirede slår tilbake" (24. juni). (Foto: Filmweb)

Så pop som hun er for tida, kan Megan Fox knapt kalles taper. Navnet gir 24 millioner treff et visst nettsted, over dobbelt så mange som for eksempel Julia Roberts.

Tidligere i år ble 23 år gamle Fox skjøvet ned til sølvplass på magasinet FHMs oversikt over "verdens mest sexy kvinner".

Nå er imidlertid Megan "Transformers" Fox DVD-aktuell med "How to Lose Friends & Alienate People", basert på Toby Youngs memoarer ved samme navn. I filmen framstiller hun den yppige starleten som sladrepressen sikler etter.

– Hun ser ut som prinsessa i eventyret, men er virkelig kapabel, bedyrer hovedrolleinnehaver Simon Pegg overfor Film Monthly.

– Mange har fordommer mot henne på grunn av utseendet. De sprenger hun lett. Hun minner om Angelina Jolie sånn – hun kan spille òg.

Feilslåtte fremstøt

"Taperlitteraturen" virker seierssikker nok når "How to Lose Friends & Alienate People" står klar i DVD-hylla.

Toby Youngs plan var å erobre USA mediaveien. I stedet vendte han hjem til England som "the doyen of loser lit".

Hans første bok skildret hans mislykkede forsøk på å "ta" Manhattan som sosietetsreporter. Oppfølgeren viet han til sine minst like feilslåtte framstøt som manusforfatter i Los Angeles.

Skjønt, etter hvert begynte Youngs bestselgerstatus å rokke ved businessideen. Legg til at "How to Lose Friends & Alienate People" ligger klar i DVD-sporet (norgeslansering 8. juli), og det er ikke mye igjen av "taperlitteraturens yppersteprest".

– Det avhenger av hvor bra filmen samlet gjør det. Hvis den ble en hit verden over, à la "Bridget Jones", måtte jeg nok revurdere greia mi. Jeg krysser fortsatt fingrene, sier Young i dag.

Kontortabbe

Det var glammagasinet Vanity Fair som lokket ham Over There i 1995.

Her la han seg fort ut med den legendariske redaktøren Graydon Carter, som dukker opp som lettere tilslørte Clayton Harding (Jeff Bridges) på skjermen.

– Han ble spurt om han ville spille seg selv. Utover det har vi ikke snakket sammen på år og dag. Da jeg prøvde å bestille bord på den nye restauranten hans i New York, ble jeg nektet. Begrunnelsen var at jeg ikke var høy nok, forteller Young om forholdet til sin gamle helt og nemesis.

Ifølge memoarene var det Carter som satte en stopper for karrieren hans på amerikansk jord. Men Young legger ikke skjul på at han har skyld selv.

Et høydepunkt i filmatiseringen er scenen der vår mann rekvirerer stripper til "Take Our Daughters to Work Day" – angivelig en sann historie.

– Jeg har hørt at journalistrekrutter nå får et eks av boka mi med beskjed om å lese den og gjøre det motsatte, oppsummerer urokråka Young.

Stjernetekke

Selv om den fikk en kort kinotilværelse, skilter "How to Lose" med et imponerende cast. Mens Gillian Anderson og Danny Huston gestalter tvilsomme bifigurer, er det Simon Pegg, sist sett i "Star Trek", som leder an.

– Så fort Simon kom om bord, var det en smal sak å besette de andre rollene. Han er en veldig godt likt fyr i bransjen, skryter Young, som også står oppført som co-produsent.

Dunstet bort

Kirsten Dunst er et kapittel for seg. Under innspillingen beviste Young nemlig at han ennå har det i seg å miste venner og forulempe mennesker.

– Uten at jeg skjønte det selv, har regissøren røpet at han utestengte meg fra settet etter påtrykk fra Kirsten.

– Tydeligvis overhørte hun et av forslagene mine om hvordan en av prestasjonene hennes kunne bli enda morsommere. Det var ikke ment som kritikk.

I en alder av 45 mener Young å ha et distansert forhold til sine egne 90-tallsbedrifter som kjendisparasitt. Det vil si:

– Helt ærlig håper jeg dette vokser seg enda større, så jeg kan bruke det som springbrett til å relansere meg selv i Hollywood. Det er stadig mitt ultimate mål – å bo i et digert hus i Beverly Hills, med tjenere og en Bentley som kan frakte meg til alle festene jeg vil gå på.

Tapersjangeren

* John Kennedy Tooles kultroman "A Confederacy of Dunces", Michael Chabons hit-filmatiserte "Wonder Boys" og vår egen Knut Hamsuns "Sult" – alle var med da forfatteren Kate Christensen prøvde å definere "loser literature" i webtidsskriftet Salon.

* Ifølge Christensen, som selv har fått bøkene sine plassert i denne hylla, kjennetegnes sjangeren blant annet ved det sterke innslaget av "gærninger, underdogs, drukkenbolter og tomsinger" i persongalleriet.

* Toby Young skrev seg fint inn i selskapet med selvbiografiske "How to Lose Friends & Alienate People" (2001) og "The Sound of No Hands Clapping" (2006).Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.