RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra -a til -en – flaut eller viktig?


– BORTKASTET: Silje Johannessen og Ida Gramstad synes det er unødvendig å bruke tid og penger på navneendringen. Foto: Anne Marie Huck Quaye
– BORTKASTET: Silje Johannessen og Ida Gramstad synes det er unødvendig å bruke tid og penger på navneendringen. Foto: Anne Marie Huck Quaye Foto: Alle foto: Anne Marie Huck Quaye
Nå skal det ikke lenger hete Industrigata, men Industrigaten. Frogner bydelutvalg tar -en-endelsen tilbake, til glede, irritasjon og underholdning for bydelens beboere.

FROGNER: – Det var den lengste og «viktigste» debatten på bydelsutvalgmøtet, sier Erna Kahlbom (SV) oppgitt på telefon til Lokalavisen.

Sammen med representanter fra Arbeiderpartiet og Venstres Natasza P. Sandbu måtte hun godta at Høyre med bydeslutvalgets leder i spissen, Bjarne Ødegaard sammen med Hans Høegh Henrichsen (Frp), gikk inn for å endre gatenavn med a endelser til -en-endelser.

– Det er rett og slett flaut å bruke tid og penger på dette. Ingen beboere gjennom velforeninger er spurt om råd, og vi vet heller ikke hvor mye dette vil koste, sier en oppgitt Kahlbom.

– Penere med «gaten»

– Det er mye penere å si «gaten», sier Finn Wessel-Klausen som møter Lokalavisen i Industrigata – en gate som snart blir tilbakeført til å hete Industrigaten.

– Dette var jo noe Arbeiderpartiet fant på, at alt plutselig skulle ende med -a, sier Klausen som synes det er flott at det igjen blir hetende «gaten». Han har alltid sagt Majorstuen selv, og applauderer bydelsutvalgets vedtak.

LES HVA SPRÅKFORSKER MENER

– Jeg vil tro de fleste her mener dette. Kanskje de unge heller vil bruke a-endelser, men vi som har levd litt er nok fornøyd med -en.

Majorstua/Majorstuen

– Bakgrunnen for navneendringen er veldig enkel. På 1990-tallet besluttet bydelsutvalget etter lengre tankegang at Majorstua tilbakeføres til Majorstuen, sier Bjarne Ødegaard (H).

Han vil ha bukt med språkendringene som førte til a-endelser fremfor en-endelser på 50-60-tallet. Da læreboknormalen i 1959 ble et faktum, ble også flere hovedformer sidestilt og samnorsken gjorde sitt inntog. I 1957 vedtok bystyret en rekke gatenavnendringer, hvor en-endelsen måtte vike for a-endelser i bestemt form.

– Midt oppi denne samnorsktiden, ble det sneket inn at gater i Oslo skulle ha a-endelse i bestemt form, sier Ødegaard som forteller om 40 års frustrasjon over tilsnikingen. Han forteller at flere mennesker har hen-vendt seg angående stave-måten opp gjennom årene.

Silje Johannessen har bodd i Rosenborggata, som snart blir hetende Rosenborggaten, i nærmere seks år, mens Ida Gramstad nylig flyttet til gata/gaten.

– Det er jo kjempeunødvendig. Kan ikke heller politikerene bruke penger på noe annet, spør Silje som gjene vil vite hvor mye endringene koster.

– Det koster noen hundrelapper per skilt, opplyser Grete Østhus Bergli i Samferdselsetaten. Alt avhenger av skilttype og hvordan man fester dette.

– Jeg har alltid sagt Majorstua og Rosenborggata. Jeg har venner som ville mobbet meg om jeg sa Majorstuen, sier Silje videre.

Aldersavhengig

– Det er veldig aldersavhengig, tror jeg. Jeg føler det er unaturlig å skrive gata, sier Truls Aslakby hos Byantikvaren om hvorfor vi enten sier gata eller gaten. Byarkivar Øystein Eike opplyser at de sjelden har gateskilt blitt endret fra gata til gaten.

I Hafrsfjordgata bor Ingunn Manders.

– Jeg sier Majorstuen, og jeg er glad for at de vil skifte navn til gaten, sier hun, som ikke har noe behov for å beholde Holtegata heller.

Bodil Camilla Bakkeland bor i Bogstadveien, med inngang Sporveisgata.

– Jeg har flyttet hit fra Sagene og sier Holtegata, Majorstua og Sporveisgata, sier hun.

– Det er ikke noe poeng å endre. Det er meningsløst, for det vil ikke gjøre at folk endrer talemåte, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere