*Nettavisen* Nyheter.

Fra 30 minutter til 30 sekunder

VARMT VANN: Torunn Eliassen er veldig fornøyd med å få ordentlig varmt vann i springen med en gang. Slik var det ikke før, da kunne det ta 30 minutter å få lunkent vann. FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

ENØK-tiltak i Vestskrenten borettslag sparer energi og gjør hverdagen enklere for beboerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

ENØK: Styreleder Gyro Sølvsberg i Vestskrenten borettslag og beboer Torunn Eliassen er fornøyd med de mange ENØK-tiltakene som gir økt komfort og mindre forbruk.

HOLMLIA: – Det er som natt og dag. Før fikk jeg kun lunkent vann i springen når jeg skulle vaske opp. Vannet ble aldri mer enn fingervarmt. Nå kommer det godt og varmt vann med en gang, sier Torunn Eliassen.

Varmemonopol

Holmlia har hatt tilknytningsplikt til fjernvarme siden utbyggingen startet på 1980-tallet. Vestskrenten borettslag har vært tilknyttet siden 1983, men det har vært noen utfordringer. Et fjernvarmeanlegg trenger mye oppfølging. Hafslund er monopolleverandør og har ansvar for intern varmedistribusjon i borettslaget.

Borettslaget er medlem av Søndre Nordstrand Enøk (SNE). Gjennom medlemskapet får borettslaget hjelp til å satse på tiltak som fungerer.

– Sammen står vi også sterkere i forhandlinger med Hafslund. Sammenlignet med medlemslagene ligger vi noe høyt når det kommer til forbruk. Noen av medlemslagene har vært tidlig ute med tiltak, sier Gyro Sølvsberg som er styreleder i borettslaget.

Betaler for komfort

Kort oppsummert ble det varme vannet presset tilbake av det kalde vannet og brukte lang tid på veien tilbake til leilighetene. Dermed gikk det med langt mer vann og varme enn det som var nødvendig. Det samme gjelder radiatorene, lange avstander mellom hovedsentral og forbruker medfører store varmetap og det sendes mer varme ut i nettet enn nødvendig.

Vestskrenten borettslag er nå i ferd med å innføre en rekke energisparende tiltak. Det er montert tilbakeslagsventil i alle leiligheter, dermed slipper det varme vannet å bli skjøvet tilbake, og beboerne får varmere vann i springen med en gang. På radiatorene blir termostater byttet ut. Det skal installeres individuell forbruksmåling i hver leilighet. De individuelle målingene skal testes grundig før de settes i drift i 2012/13. Dette vil gi hver enkelt boenhet mulighet til å regulere bruk av varmt vann og varme selv, og dermed være mer bevisste på eget energiforbruk.

– Økt komfort koster, derfor er det viktig å regulere sitt forbruk, sier Gyro Sølvsberg.

Vanligvis ligger den totale besparelsen ved å fordele kostnadene etter forbruk mellom 10 og 20 prosent. Borettslaget regner med å få rundt 700.000 kroner i ENØK-tilskudd, noe som kommer godt med.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.