RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Bislett til boulevardene


Per Spook blant noen av sine fantastiske antrekk.
FOTO: ELLEN RØNNING
Per Spook blant noen av sine fantastiske antrekk. FOTO: ELLEN RØNNING
Unge Per Spook fra Thereses gate hadde det travelt. 20 år gammel reiste han til Paris og startet det som skulle bli en fantastisk karriere i en helt unorsk gren.

St. Hanshaugen: Per vokste opp blant stoffer og mønstre i mors syatelier, og allerede som fem-seks åring fattet han interesse for faget.

– Jeg bladde i motejournaler og moret meg med å sy og kle opp alt det var mulig å tre små plagg på – dukker eller dyr, det spilte ingen rolle. Det var ideene og sømmen som interesserte meg.

Lokalavisen møter Per Spook i Kunstindustrimuseet i St. Olavs gate. Anledningen er åpningen av utstillingen Per Spook haute couture, hvor et utvalg på rundt 20 antrekk fra hans motehus i Paris vises. Antrekkene er en gave fra designeren til museet.

Skolegutt

Per Spook hadde altså staket kursen ut i ung alder, så etter syv år på Bolteløkka skole og så handelsskolen begynte han på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole bare 16 år gammel.

– Etter fire år der og diplomeksamen bar det rett til Paris. Det var jo der alt skjedde! Uten en fransk glose å hjelpe meg med ble jeg haute couture-student i motemetropolen i 1959. Språket lærte jeg heldigvis fort, og jeg trivdes utmerket i Paris fra første stund.

Så godt trivdes Per at han 50 år senere fremdeles har adresse Paris.

– Jeg elsker Norge og Paris. Inspirasjon har jeg alltid hentet fra begge steder. Jeg har en liten leilighet i Oslo også, og så er det hytta i Siggdal – der har kreativiteten virkelig gode kår.

Glory days

Etter et år som student ble Spook hentet som lærling til Diors motehus i 1960, året etter var han å finne i praksis hos Yves Saint Laurent før han ble sjefsdesigner hos Louis Féraud i 1962. I 1977 var det duket får et nytt haute couture -hus i Paris.

– Det gikk veldig bra for meg. Jeg lærte fantastisk mye de 16 årene før jeg fikk mulighet til å åpne eget hus. Jeg var kanskje riktig mann på riktig sted til riktig tid – litt flaks var det helt sikkert også med i bildet!

Sikkert er det også at Spooks motehus var en suksess fra dag én. I 1978 fikk han Gullsynålen for mest kreative høst- og vinterkolleksjon, året etter vanket Gullfingerbølet for beste høst- og vinterkolleksjon. Per Spook og hans hus var blant de aller fremste til de måtte stenge i 1995, da det amerikanske firmaet som finansierte motehuset plutselig trakk seg ut.

Nye tider

– Litt trist var det selvsagt å stenge, men dette er en bransje hvor man må være forberedt på alt. Og jeg har hatt så mye glede gjennom en lang karriere, at det kunne jeg lett leve med. Mote- og designbransjen har endret seg voldsomt, nå er det nesten ingen motehus igjen. Det blir rett og slett for kostbart og vanskelig å drive. Det som før var visninger av haute couture - kolleksjoner er nå rene show, hvor underholdning er viktigste ingrediens. Klærne fungerer som en kulisse for produktene som skal selge; parfyme, accesoirer, sko, vesker og lignende. Det er en helt ny virkelighet å forholde seg til.

Strammere rammer

Per Spook er fremdeles en del av motemiljøet, skapergleden og interessen er fremdeles stor, forteller han, og han følger med på hva som rører seg i Norge også.

– Jeg ser ting jeg liker innimellom. Det er for eksempel flinke folk bak Oleanna og Moods of Norway, synes jeg. Men jeg er redd de økonomiske rammene kveler noe av kreativiteten, eller i hvert fall begrenser den. I min tid kunne vi virkelig fråtse i det aller ypperste av materialer, uten en tanke på kostnader. Vi jobbet som i et laboratorium. Det var fantastisk inspirerende å ha så frie tøyler.

Om Per Spook til slutt kanskje har et godt råd eller to til unge håpefulle designerspirer?

– I mitt yrke må man ikke kaste bort tiden. Når du er 22 bør du være engasjert som designer – det er da kraften er på topp, sier Spook. Han vet hva han snakker om.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere