RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra bygd til by

På 1950-tallet opplevde Groruddalen en boligboom uten sidestykke. Nå er historier og bilder fra Bjerke bydel samlet på én nettside, som ble lansert lørdag på Bjerke bibliotek.

Åse Furu kom til Bjerke i 1930, som innflytter fra Gudbransdalen. Den gangen så dalen ganske så annerledes ut. Det var jorder så langt øyet kunne se, og innlagt vann var et luksusgode. Det var jo en del hytter her, men vi som bodde fast hadde få nære naboer. Avstandene var større den gangen forteller hun.
Moderne lokalhistorie
Lørdag var Furu til stede da internettsiden www.erdether.no ble lanser på Bjerke bibiliotek. Nettsiden er et ledd i et prosjekt der formålet er å få flere til å bli kjent med bydelen sin. - Lokalhistorie er in i tiden hevder Stine Raaden, som har vært med å utarbeide nettsiden. - Vi lever i en verden der vi har tilgang på informasjon om det meste, men det viser seg at folk ofte er interessert i det nære.
"Det glade 50-tall"
Nettsiden legger i stor grad vekt på 50-tallet, som jo var det tiåret Bjerke bydel ble bygget. Det var en optimistisk tankegang som rådet, og folk flyttet som aldri før. Med stor hjelp fra blant annet Olav Selvaag ble det bygget raskt, til en rimelig penge. Masseproduksjon av bygningsmaterialer førte til Norges første seriehus på Veitvet, og i 1958 var Veitvet senter Nord-Europas største kjøpesenter.
Åse Furu tenker tilbake på perioden med et smil om munnen - vi som bodde her måtte jo finne oss i byggingen, men det var hyggelig også. Det ble så mye liv.
Vil utvide
Nettsiden er ment å være en ressurs for barn og unge som vil lære mer om bydelen sin. Men Stine Raaden tror at folk i alle aldre vil ha glede av å bruke siden. Hun ønsker seg mer stoff, og håper folk tar kontakt dersom de har historier eller bilder fra 50-tallet. Åse Furu var fornøyd med det hun fikk se lørdag, selv om hun synes det ble litt lite. - Jeg får vel lese litt nøyere på siden når jeg kommer hjem til pcen min, sa den spreke pensjonisten, før hun gikk hjem til sin bit av bydel Bjerke.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere