*Nettavisen* Nyheter.

Fra dalen til Stortinget

Befolkningen i Groruddalen stemte Arbeiderpartiet som resten av landet og mer til. Det gir stortingsplass til dalens egne politikere Marianne Marthinsen og Jan Bøhler.

Før helgen sa både Akhtar Chaudhry og Afshan Rafiq til Lokalavisen Groruddalen at de håpet på en plass på Stortinget etter årets valg. Når oslostemmene er talt opp, er det klart at ingen av dem får fast plass. Det får derimot Arbeiderpartiets ungdomskandidat Marianne Marthinsen.

Arbeiderpartiets brakvalg gjør at femtekandidaten bosatt på Bjerke ryker rett inn på Stortinget. Da 99,5 prosent av oslostemmene var klare, viste prognosene nemlig at Ap får hele seks representanter fra Oslo på tinget.

For de unge

Marianne Marthinsens plass på Stortinget gir henne muligheten til å slå et slag for de unge i Oslo. Til Lokalavisen Groruddalen sa hun i august at hun er veldig opptatt av hvordan unge folk i Oslo har det.

Det er beintøft å skulle etablere seg og bli voksen i denne byen, sa Marthinsen og pekte på både høye studielån, høy ungdomsledighet og høye boligpriser.

Jeg vil sloss for å få tilbake ungdomsgarantien som sikret alle under 25 enten jobb eller utdanning, jeg vil ha flere opplæringsstillinger for unge nyutdannede i det offentlige, jeg vil ha bedre studiefinansiering og gratis bøker på videregående skole og ikke minst flere lavinnskuddsboliger beregnet på unge mennesker uten egenkapital, sa Marianne Marthinsen til Lokalavisen Groruddalen før valget.

Bøhler blir med

Med seg på tinget får Marthinsen ikke overraskende groruddalspatrioten Jan Bøhler. Han har "emigrert" til Oppsal, men groruddalssakene står fremdeles hans hjerte nær. Det fikk de fremmøtte høre på valgmøtet på Grorud i august.

Vi må gjøre konkrete grep og sette Groruddalen i høysetet, sa Bøhler da, og frontet spesielt et lokk over E6.

Arbeiderpartiets tredjekandidat i Oslo kunne også glede seg over strålende oppslutning i Groruddalen for hans parti. Arbeiderpartiet gjorde det godt over hele Oslo, men spesielt groruddølenes stemmer bidro til å sende Bøhler og Marthinsen inn på tinget.

Vi har jobbet med en groruddalsplan med konkrete punkter som er viktig for folk i halvannet års tid. I tillegg har vi gått rundt og besøkt folk mellom 70 og 80 tusen i blokkområder, de fleste i Groruddalen. Slik har folk fått en annen følelse for engasjementet vårt, sa en lykkelig Bøhler til NRK radio valgnatten.

Håpet ikke ute

For Akhtar Chaudhry er alt håp om stortingsplass fremdeles ikke ute. Selv om SV bare fikk to representanter på Stortinget ble det rødgrønt flertall på Stortinget. Det vil bety regjeringsmakt. Når Akthar Chaudhry har profilerte SV-ere som Kristin Halvorsen, Heikki Holmås og Heidi Sørensen foran seg på Oslo-lista, er det ikke utenkelig at Chaudhry må steppe inn som fast møtende vara for eventuelle regjeringsmedlemmer.

Alna-politikeren kan uansett med all sannsynlighet glede seg over rødgrønt flertall og regjeringsskifte i nær fremtid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.