*Nettavisen* Nyheter.

Fra Ensjø til Israel

I forrige uke forlot Trond Botnen trygge omgivelser på Ensjø til fordel for Betlehem og Israel. Der skal han være i tre måneder som ledsager for Kirkens Nødhjelp.

ENSJØ: Den største forskjellen blir vel at jeg ikke kan gå på VIF-kamper. Jeg blir vel antageligvis den eneste i Betlehem som henger opp VIF-flagget på kampdager, sier Botnen, om sitt opphold i Israel. Sist lørdag satte han seg på flyet til Betlehem.

Godt forberedt

Vi skal jobbe med fredsarbeid på begge sidene av konflikten, og tar sånn sett ikke stilling. Men det betyr ikke at vi er nøytrale. Vi er mot okkupasjonen og byggingen av muren, sier Botnen, som tidligere har vært i området flere ganger. Når han nå reiser som ledsager er han imidlertid forberedt på sterke, men lærerike opplevelser.
Vår jobb som ledsagere er jo å gripe inn i situasjoner. Det kan være for eksempel trakassering, demonstrasjoner eller voldsbruk. Men vi skal ikke bruke vold. Vi vet jo at det skjer overgrep, og jeg har forberedt meg mentalt på dette, sier han.
Kirkens Nødhjelps ledsagerprogram er en del av et internasjonalt samarbeid, som ble startet på oppfordring fra kirkeledere i Jerusalem. Hensikten med programmet er at ledsagerne skal, gjennom sitt nærvær, gi beskyttelse til både palestinere og israelere. I tillegg skal de observere og rapportere om overgrep, vise solidaritet med befolkningen og drive holdningsskapende arbeid.
Jeg tror jo dette vil gi en personlig utvikling for meg. Jeg har store forventninger til oppholdet, og jeg ønsker å være til nytte, sier Botnen.

Frykter trafikken mest

I utgangspunktet skal Botnen være tre måneder i Betlehem. Men får han muligheten blir han gjerne lenger. Til tross for at Israel er et spent område, frykter han ikke at noe skal skje han selv.
Det blir jo selvfølgelig uvant. Jeg har alltid følt meg veldig sikker i Oslo, men jeg tror ikke det er noen stor fare for at noe skal skje. Det er mye større fare for at det skal skje i trafikken, enn i krigshandlinger i så fall, sier han.
Under oppholdet skal han bo i kollektiv med tre andre ledsagere. To svenske og en tysk.
Det er jo et frivillig oppdrag, så vi tjener ikke noe på dette. Vi bor gratis, og får litt lommepenger til mat og andre nødvendige ting. Det blir jo litt som tilbake til studietiden, ler han.
Trond Botnen vil skrive til Østkantavisas lesere om opplevelsene sine i Betlehem. Følg med på www.ostkantavisa.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.