*Nettavisen* Nyheter.

Fra forrykende fest til dristig debatt

STUDIO PÅ UIO: Festivalsjef Nicolai Rønneberg Nielsen (t.h) og nestsjef Kristian Alnæs ønsker velkommen til en studentfestival som skal vise frem «mangfold i akademia». Foto: FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Studentfestivalen i Oslo (STUDiO) byr på fest og konserter, og vil ta Chateau Neuf tilbake som politisk arena.

Klikk på bildet for å forstørre.

UTESCENE: I Fysikkbakken skal minnekonserten, som er et samarbeid mellom UiO, HiO og BI, holdes. Foto: FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Klikk på bildet for å forstørre.

MUSIKAL: Teater Neuf setter opp musikalen Westside story. Foto: Foto: Thomas Underhaug Fossli

Klikk på bildet for å forstørre.

SAMLINGSSTED: På Frederikkeplassen på Blindern står festivalteltet. Kristian Alnæs (t.v.) og Nicolai Rønneberg Nielsen. Foto: FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

BLINDERN: Det hele åpner med en festival i miniatyr etter immatrikuleringen på Universitetsplassen mandag 15. august.

Del på Facebook

– Men noen smakebiter fra alt som skjer i løpet av STUDiO, sier festivalsjef Nicolai Rønneberg Nielsen (23) fra Majorstua, og nestsjef Kristian Alnæs (26) fra Bislett.

Fram til 27. august syder campus på Blindern og Studentersamfundets høyborg, Chateau Neuf, av fest og liv.

– Slagordet vårt er «mangfold i akademia». STUDiO er ikke en musikkfestival, det er en kulturfestival. Alle studentforeningene bidrar, sier Nielsen, som venter opp mot 30.000 besøkende.

Lars Vaular og Westside story

Og det er ikke småtterier duoen kan by på: Lars Vaular, Jarle Bernhoft, Erlend Øye og Superfamily. Teater Neufs oppsetning av supermusikalen Westside story, idrettsturneringer, dans, temaforelesninger, marked, bryggerkurs og den obligatoriske pub-til-pub-runden.

Tar studentdebatten tilbake til 60-tallet

Det er også plass til politikk, med flere debatter, blant annet i kjølvannet av terrorangrepene. Og Oslos ordførerkandidater møtes til paneldebatt.

– Chateau Neuf er jo bygget for diskusjon og debatt. Vi ønsker å ta tilbake rollen Studentersamfunnet hadde på 60-tallet, som «landets frieste talerstol». Det har ikke vært vanskelig å få politikerne til å stille opp. Studenter er et publikum med høyt kunnskapsnivå, og Chateau Neuf en godt ansett scene, sier Nielsen.

Minnekonsert for UiO, Høyskolen og BI

Nytt i år er utendørsscenen på Tørteberg, av STUDiO omdøpt til «Fysikkbakken», med utsikt over Oslo, og scene mot Apalveien. Tre konserter skal holdes der. Alle med et rusfritt fokus. Fredag 19. august fylles scenen med en minnekonsert, for første gang i festivalens historie som et samarbeid mellom UiO, Høyskolen i Oslo og BI.

– Hva er festivalens ultimate høydepunkt?

– Alt er høydepunkter! Det er det som er meningen med festivalen, alle skal finne noe de liker. Jeg oppfordrer alle til å finne fram festivalavisen og krysse ut det de vil få med seg.

– Da festivalstyret skulle velge ut sine favoritter endte alle med forskjellige ting. Det viser at det ikke er ett høydepunkt, men mange, sier Alnæs.

Nielsen mener studentfestivalen spiller en viktig rolle i forkant av semesterstart på UiO.

– Det er her grunnlaget legges for resten av studiene. Man blir kjent med andre, lærer å samarbeide og engasjere seg. Vårt mål er at studentene i løpet av festivalen velger seg en av de mange studentforeningene, enten det er sosialt eller politisk. Vi skal disse ukene lage den beste opplevelsen de har hatt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.