RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra frisør til psykolog


KUNDE: Ann-Mari Grøndahl Bardum (48) arbeidet selv som frisør i mer enn 20 år, før hun bestemte seg for å jobbe med innsiden av hodene til folk i stedet. Nå er er hun “bare” kunde hos sin tidligere arbeidskollega Nanne Kvernvik - Sevilla Frisør i Trondheimsveien. – Nanne er min verdens beste frisør, ifølge Ann-Mari.
KUNDE: Ann-Mari Grøndahl Bardum (48) arbeidet selv som frisør i mer enn 20 år, før hun bestemte seg for å jobbe med innsiden av hodene til folk i stedet. Nå er er hun “bare” kunde hos sin tidligere arbeidskollega Nanne Kvernvik - Sevilla Frisør i Trondheimsveien. – Nanne er min verdens beste frisør, ifølge Ann-Mari. Foto: FOTO: Kristin Tufte Haga
Etter å ha jobbet som frisør i mer enn tjue år, bestemte Ann-Mari (48) seg for å jobbe med innsiden av hodene i stedet, og for å bli psykolog.

OSLO: Oslojenta Ann-Mari Grøndahl Bardum (48) er et godt eksempel på at det aldri er for sent å begynne på nytt.– Jeg har siden jeg var liten bare visst at jeg ville jobbe med mennesker. At det først ble frisøryrket, var vel kanskje fordi det også var en ”hip” bransje som lokket i ungdomsårene. Men frisørårene har også vært fine. Blant annet er det en fleksibel jobb som man kan ta med seg ”overalt”, og jeg jobbet også i Spania en periode, forteller sier Ann-Mari - 48 år og nå ferdig utdannet psykolog (profesjonsstudiet ved Psykologisk Institutt i Oslo.).

– Men likevel har jeg alltid tenkt at det var noe annet jeg ville. Etter mange år med diverse funderinger og vurderinger var jeg klar til å ta det store steget videre, sier Ann-Mari

Lang reise

– Det har vært en lang reise. Ikke bare har jeg tatt en krevende og mangeårig utdannelse. Jeg måtte jo starte helt tilbake på videregående, og ta opp enkeltfag, med yrkesfaglig bakgrunn så manglet jeg jo en del studiekompetanse. Samtidig som jeg tok opp fag på videregående, traff jeg også mannen min. Vi fikk etter hvert to barn også, som nå er syv og ni år. Jeg sluttet å jobbe som frisør da eldstemann ble født, og konsentrerte meg fra da av helt om studier og familie.

Ann Mari innrømmer at det har vært tøft å studere i tillegg til å følge opp to små barn. Og ikke sjelden har Ann Mari måttet ta i bruk nettene til lesing og oppgaveskriving.

Luksuskombinasjon

– Men samtidig så synes jeg det har vært en luksus å kunne kombinere det å være student og småbarnsmor. Jeg tror – i hvert fall for vår familie – at det totalt sett har vært enklere å kombinere studier og småbarnsperioden, fremfor full jobb for begge foreldrene.

– Man er jo mer fleksibel som student, sammenlignet med å være i full jobb fra 08.00 – 16.00. Og selvsagt føler jeg meg jo utrolig heldig fordi vi hadde den økonomiske muligheten til å gjøre det på denne måten. Jeg er nok gift med verdens beste mann som har vært både tålmodig og raus. Han har alltid oppmuntret meg til å fullføre dette, klart det har betydd mye! sier Ann Mari.

Dobbelt så mange

Og tall fra Statistisk sentralbyrå viser at antall  "godt voksne” som ønsker å ta høyere utdanning, det vil si fire år eller mer ved universitet eller høyskole, bare øker.

Eksempelsvis: I 2000/2001 var det i alt 298 menn og kvinner mellom 40 og 44 år som fullførte en høyere grad av 4 års varighet. Av disse var det 173 kvinner. I 2010/2011 var det hele 570 menn og kvinner som fullførte en høyere grad med fire års varighet, og av disse var hele 356 kvinner.

Det betyr en mer enn dobling av godt voksne kvinner som ti år senere fullførte en høyere grad av fire års varighet ved høyskole eller universitet.

LES OGSÅ: Frisør-, designer- og annerledesbilen Fiat 500har mye futt for kvinnene

Fikk fast jobb

Og Ann-Mari har også klart å få seg fast jobb som psykolog.

– Jeg hadde lyst til å jobbe innen spesialisthelsetjenesten – og de jobbene henger ikke alltid på trærne for nyutdannede. Jeg sendte mange søknader til forskjellige jobber, og var også inne til intervju på flere av de. Endelig, og etter ”en hel haug” med søknader, så var jeg heldig og fikk jobb ved Sosialmedisinsk poliklinikk i Askim, forteller Ann Mari.

Ann Mari jobber i avdeling for rusbehandling sykehuset Østfold. Blant annet med utredning og poliklinisk behandling av mennesker som har problemer med rus og avhengighet.

– Jobben er veldig spennende og ikke minst lærerik. Jeg er overbevist om at det å bli psykolog er akkurat det rette for meg - en fantastisk følelse å kjenne på etter alle disse årene med studier.

Men Ann-Mari er slett ikke ferdig med å utdanne seg.

På jakt etter ny jobb eller vil se hvilke stillinger som er ledige i Oslo? Sjekk vår nye tjeneste stillingiOslo.no!

Spesialist

– Neida, nå er jeg forhåpentligvis snart i gang med spesialistutadannelsen, begynner i slutten av september. Enten klinisk voksenpsykologi, eller psykologisk arbeid med rus og avhengighet. Det som inspirerer meg til å gå videre er det å jobbe med det mangfoldet v mennesker har. Jeg tror nok årene som frisør bare har skjerpet min nysjerrighet på oss mennesker. Jeg har jo selv vært i perioder i livet som har vært vanskelige, og de endringene måtte gjøres. Det å kunne bidra til at andre gjør positive endringer i sitt liv, er en veldig stor drivkraft for meg.

Her finner du stillingsannonser i Oslo!
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere