Fra gangsti til svinesti

Forsøpling: På gangveien fra Ljabruvegen, like ved forbrenningsanlegget. Alle foto: Per Sørhaug

Forsøpling: På gangveien fra Ljabruvegen, like ved forbrenningsanlegget. Alle foto: Per Sørhaug

Per Sørhaug har sendt inn disse bildene fra området Mortensrud-Bjørndal.

Klikk på bildet for å forstørre.

På vei mot Lofsrud gård

Klikk på bildet for å forstørre.

Ved vei mot Lofsrud gård.

BJØRNDAL/MORTENSRUD: – Jeg tok en spasertur forleden søndag fra min bolig på Bjørndal og over til Mortensrud. (...) Underveis dukket det opp noen situasjoner som jeg fikk lyst til å bringe videre, skriver Per Sørhaug til Nordstrands Blad.

– Først passerte jeg nedover gangveien mot Ljabruvegen. Her passerte jeg bussholdeplassen ved Bjørnholt skole og området nedenfor den så som vanlig ut som en svinesti med plastemballasje, papir, spiseskåler med mer. Det som imidlertid fikk meg til å reagere var da jeg gikk den gamle gangveien opp fra Ljabruvegen mot bussgarasjene. Der hadde noen lempet et lastebillass med bygningsmaterialer tvers over veien, og det var et skikkelig lass (se foto). Det ser ut til at noen av våre medborgere har problemer med å se forskjell på en søppelfylling og en nedlagt vei, skriver Sørhaug videre og legger til:

– Min vandring fortsatte langs veien opp mot Lofsrud Kulturgård. Her var ikke lassene så store, men kjøleskap, malerspann, fjernsynsapparater, garderobeskap og liknende lå strødd.

Kostbart problem

– Villfyllinger kaller vi dette og det er et stort problem, særlig på høsten og våren når folk driver med opprydding, forteller Erik Bull-Valen i Friluftsetaten.

– Disse områdene som det her refereres til er Friluftsetatens eiendom. Vi skal få ryddet opp så snart som mulig, kanskje allerede denne uken, sier Bull-Valen og legger til:

– Det er mange av disse fyllingene og vi rydder jevnt og trutt. Det er fellesskapets midler som blir brukt på denne oppryddingen, penger som i stedet kunne vært brukt på vedlikehold av parker og strender.

Gratis på Grønmo

Renovasjonsetaten har to gjenbruksstasjoner i Oslo, på Grønmo og Haraldrud.

– Det er gratis for private å levere avfall her. Friluftsetaten oppfordrer alle til ikke å kaste avfall i naturen. Det er flere grunner til det. Dyr og fugler skade seg, og avfall kan forurense miljøet. Kjøleskap og liknende kan lekke giftstoffer ned i grunnen. Det er dessuten unødvendig å måtte bruke av fellesskapets midler når avfallet kan leveres gratis på Grønmo, sier Bull-Valen. Friluftsetaten er forurensningsmyndighet i Oslo.

– Det vil si at hvis noen kaster søppel på egen eller annens eiendom, kan vi pålegge grunneier å rydde opp, nettopp på grunn av forurensningsfaren, avslutter Bull Valen. Mer informasjon om dette finnes på Friluftsetatens nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.