Fra ghettoen til Gimle

Bygdøy Allè

Bygdøy Allè

Du undres kanskje hvorfor det henger sko fra ledninger rundt omkring i bydelen? Antropologistudent Thea Marie Astrup, fra Bygdøy Allé, har gått fenomenet "shoefiti" nærmere i sømmene.

Bygdøy Allè

Et av mange skopar hengende i ledningene i byen, her fra Ullevålsveien. FOTO: ERIK TANGEN

Thereses gate

SKO FOR ALLE PENGA: Thea Marie Astrup jobber passende nok på Shoe (!) Lounge i Hegdehaugsveien, ved siden av studiene. FOTO: Erik Tangen

BYGDØY ALLÉ: Skopar som dingler fra ledninger kan synes å være det "nye" innen utsmykning i byrommet. Praten om hva som ligger bak denne underfundige uttrykksformen har pågått i redaksjonslokalet over lengre tid. Det var derfor gledelig å registrere at det var flere som ferdes i bydelen, som har stilt seg det samme spørsmålet.

- Fascinerende

Thea Marie Astrup, andreårs sosialantropologistudent ved Universitetet i Oslo, forteller at hun oppdaget skoene ved en tilfeldighet da hun gikk oppover Bogstadveien.

- Der så jeg seks par slitte sko henge fra en ledning. Jeg hadde verken sett eller hørt om dette før, men synes det var veldig fascinerende. Da jeg kom hjem, kom jeg meg på nett for å søke etter informasjon, forteller hun.

Etter å ha gått fenomenet nærmere i sømmene skrev Thea Marie artikkelen "(Symbol)bruk og kast" for Antropress - gratisblekka til antropologstudentene på Blindern. En tilfeldig iakttagelse var blitt deltakende observasjon, som det så fint heter i antropologien.

Shoefiti

Hun kom frem til at "shoefiti", som det kalles, stammet fra USA og Canada, som så mange andre storbyfenomener.

- Det ble først oppdaget i Los Angeles, hvor det er blitt knyttet til dop- og gjengmiljøet. Det spekuleres blant annet i om amerikansk politi har brukt shoefiti for å lokalisere kriminelle miljøer, forteller hun.

I takt med at shoefiti har vokst til å bli et globalt fenomen, har forklaringene stadig blitt flere.

- Det er blitt brukt for å markere store familiære hendelser, som bryllup og begravelser. Andre betrakter det som en form for gatekunst, forteller Thea Marie.

Negative assosiasjoner

Som du kan se av bildene over finnes det en rekke tilfeller i bydelen. Har Thea Marie, som selv bor i Bygdøy Alle, noen forklaring på hvorfor det finnes som mange shoefiti-innslag vest for Anker-brua, mon tro?

- Hvis de som har kastet skoene kjenner fenomenets historie fra dop- og gjengmiljøet, skaper de jo klare kontraster ved å henge det i hovedstadens "beste" strøk. Det kan jo også tenkes at noen har gjort det for å tirre på seg enkelte kulturkonservative i området?

I statene har befolkningsgrupper aksjonert for å få fjernet skoene ved tallrike anledninger, grunnet de negative assosiasjonene. Vi verken tror eller håper noe lignende vil skje på Frogner.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.