*Nettavisen* Nyheter.

Fra hjelpeløs til hjelpsom

Anbefales: Mette Sollie anbefaler folk som vurderer å anskaffe hund til å prøve seg som fôrvert for en kommende blindehund. Ved å huse en hundevalp som denne lille krabaten, kan man man gjøre en god gjerning og samtidig få verdifull innsikt og opplæring i hvordan det er å ha hund. foto: Nina Schyberg Olsen

Seks nusselige valper skal bli store og hjelpsomme førerhunder, men først trenger de fôrverter i ett år.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nusselig: Denne skjønne, lille valpen skal en dag bli en trofast følgesvenn og god hjelper for et blindt menneske. Foto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Stolt mor: Nora er stolt mor til tre lyse og tre svarte labradorvalper, som etter et år i vertshjem skal bli førerhunder. Foto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

Boff: Når denne valpen er 7-8 uker gammel trenger den en fôrvert. Blir det hjemme hos deg?Foto: Nina Schyberg Olsen

MANGLERUD/ABILDSØ: I Vekterveien tomler seks myke valper av rasen labrador retriver rundt på kjøkkengulvet. De har akkurat åpnet øynene og strever med å komme seg opp på beina. Det er ikke stort de bidrar med nå, bortsett fra myk kosing, men etterhvert er planen at de skal bli førerhunder i regi av Lions Førerhundskole.

Fôrverter søkes

- Valpene ble født 15. juni hjemme på kjøkkengulvet her, og vi skal ha dem frem til begynnelsen av august. Da skal de ut til fôrverter, forteller matmor Mette Sollie.

Familien har allerede to potensielle førerhunder på for, hvorav den ene er valpenes mor, så nå er det ikke plass til flere. Derfor går hun ut i lokalavisen i håp om å finne egnede vertshjem til de søte små.

Ett år

Som fôrvert får man dekket alle kostnader til mat og veterinær, og hver 14. dag er det valpetreff for alle fôrverter i Oslo-området

- Det å være fôrvert betyr at man har en hund i valpeperioden frem til de er cirka et år. Da går de inn på Lions førerhundskole, men man kan eventuelt låne dem i helgene, forklarer Mette Sollie.

Etter førerhundskolen skal hundene bli trofaste følgesvenner for blinde mennesker.

- Man må være innstilt på at hunden skal bli førerhund og at man ikke skal ha den mer enn et år. Man blir jo fryktelig glad i en hund, men man må tenke på at den er kjempeheldige som skal få være med noen hele tiden og at den vil følges opp av Lions, sier Sollie.

Nyttig opplæring

Mette Sollie mener det å være förvert er perfekt for folk som vurderer å anskaffe hund.

- I løpet av et år finner du ut om det å ha hund er noe for deg. Er du ikke overbevist, er returmuligheten grei. Det er altfor mange som bare kjøper seg hund impulsivt og ender opp med å omplassere den, påpeker hun.

- Her er det snakk om snille, rolige familiehunder med et vanvittig godt lynne og som er supre med barn. Du blir fulgt opp hele tiden og får masse nyttige råd og tips om det å ha hund. Jeg vil absolutt anbefale dette!

Blinde er akkurat like forskjellige som seende mennesker, så Lions er ikke på jakt etter en spesiell type fôrvert.

Mens man passer valpen skal det legges vekt på det sosiale, at hunden skal lære å gå pent i bånd, ikke bjeffe når noen kommer på døren og at den ikke skal tigge. Stort sett akkurat det sammen som man bør lære en hvilken som helst hund.

- Hunden kan være med overalt. På tog, buss, i bil og i butikken. Men man skal ikke kaste pinner og baller, forklarer Mette Sollie.

- Det er masse andre ting man kan leke med en førerhund, så det er ikke noe problem, sier hun mens en nusselig liten valp gjesper og strekker seg i hendene hennes.

M-kull

- Det er jo så morsomt å følge med på utviklingen. En dag øver valpene seg på å boffe, så er det en dag med knurring og andre dager der de høres ut som en måkeflokk ved Østensjøvannet, ler Sollie.

- Vi er glad for hver dag vi får lov til å ha dem, men når de er 7-8 uker må de ut til fôrverter, sier hun om de seks valpene som er et såkalt M-kull.

- Det betyr at alle valpene skal få navn som begynner på M, forklarer Sollie.

Hun oppfordrer alle som søker mer informasjon eller vil bli fôrverter til å kontakte Lions Førerhundskole på tlf: 22 60 35 63 eller via nettsiden www.lionsfhs.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag