RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Engel: Godt inn- pakket i en eske finner Ida Elgstøen lysestaken.
Engel: Godt inn- pakket i en eske finner Ida Elgstøen lysestaken.

Fra hjem til hjem

Mandag til fredag kjører prosjektet "Jobben" til Brobekk og Grønmo på jakt etter små skatter, forlatt av folk på gjenvinningstasjonene.

brobekk/teisen: De inspiserer og sorterer blant gammel rot og skrot på jakt etter små skatt og rariteter. Hvorfor blir ting pælmet, er det ikke godt å si.
Noen ganger er det små skavanker på ting vi finner. Det hives mye brukbart også. Det kastes altfor mye, sier arbeidsveileder, Ida Elgstøen.
"Jobbens" medarbeidere samler de gamle perlene og istandsetter dem til torsdagsmarkedet på Youngstorget.
Ikke noe gull i dag, men akkurat denne lysestaken var jo fin. Den kan vi bruke til vårt lysstøpingsprosjekt. Vi har faktisk samlet mange lysestaker i løpet av ryddesjauene våre, forteller Elgstøen, mens hun studerer lysestaken som nettopp er pakket ut.

Neste stopp Brobekk

Da vi ankommer Brobekk er dørene til Frelsesarmeens container lukket igjen. Den lukkede døra tolkes ganske raskt som et tegn. Det er jo tross alt mandag, og helgene pleier å være den travleste tiden for folk som vil kvitte seg med ting. Containeren må rett og slett være full.
Møtet med det kaotiske synet bak døren får undertegnede til å tenke at oppholdet blir neppe kortvarig. Sofa, sminkebord, gamle sykler, Ikea-kommoder og mye mer enn det som er plass til å nevne ligger hulter i bulter, hengt slengt opp på hverandre i containeren.
Men innen en halvtime er passert er containeren ryddet for ubrukelig skrot.
De større gjenstandene blir overlatt til Fretex. Hver torsdag kommer de innom gjenbruksstasjonene for å se gjennom og vurdere om det som er i containerne egner seg for salg i deres butikker. Vi i "Jobben"- prosjektet derimot tar oss av de små raritetene som trenger en liten reparasjon eller oppussing. De tas med tilbake til lageret vårt, forklarer Elgstøen.

Kunst å sile ut

I tillegg til arbeidserfaring er mye av fokuset vårt på gjenbruk. Det er faktisk en kunst å kunne sile ut det som er søppel fra det som er brukbart, forteller Elgstøen mens hun instruerer sine medarbeidere i diskusjonen som oppstår om Ikea-kommoden. En vil kaste den mens en annen mener at den kan fint brukes. Kommoden blir igjen til Fretex.
Med baksetet fullere enn ved ankomsten kjører vi til lageret i Ole Deviks vei. Den brune geparden, det gamle sminkebordet i lysegrønn farge, lysestakeengelen og noen andre esker skal lastes av.

Kommer til gode

Vi lever i et overflodssamfunn. Man blir nesten rar av å se alt det som blir kastet. Men skal folk først kvitte seg med ting, burde de heller kaste dem i containerne på Grønmo og Brobekk. Der kommer de i det minste noen til gode, sier restaurerings- og arbeidsveileder , Silje Hrafa Tjersland.
Se på dette servicet. Det er fra 70-tallet. Først fant vi noen deler, så har vi etter hvert klart å samle det til et helt sett. 70-tallet er inn igjen, og dermed blir det ikke vanskelig å få solgt det. Slik er det med flere av de tingene vi finner på gjenvinningstasjonene, forteller Tjersland.
På en liten omvisningsrunde viser Tjersland og Elgestøen stolt fram hvordan "Jobben" medarbeidere har klart å forvandle mange av de gamle gjenstandene tilbake til akseptabel tilstand. På den ene veggen henger gitarer på rekke og rad.
Se på de gitarene. Hver gang vi har funnet en gitar med mangler, har vi tatt den med tilbake. Så er det alltid noen her som har et område som sin spesialitet, for eksempel gitarer. Tilslutt har vi tre velfungerende gitarer, i steden for fem med mangler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere