RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Holum til verden

Holum IBK er den innebandyklubben som har flest landslagsspillere. Hva er hemmeligheten bak?

Lihallen: Urban Karlsson, den nye landslagssjefen i innebandy for menn, har tatt ut troppen som skal spille firenasjoners turnering i Sverige i februar. Av disse er fem fra Holum. Tre rutinerte, og to som er ferske i landslagssammenheng. I tillegg er ei Holum-jente er tatt ut til kvinnelandslaget. Vigdis Fagerholm (24) håper å kunne etablere seg på landslaget. Hun har jo et godt utgangspunkt i en klubb som tydeligvis fostrer landslagsspillere.
Internasjonal innebandy
Vi møter de seks landslagsklare spillerne en fredag kveld. De er nettopp ferdig med dagens treningsøkt, og tar oss med inn i garderoben for en prat. Vi håper å få vite hvorfor akkurat Holum er det laget med flest landslagsspillere.
- Vi er det laget som spiller mest internasjonal innebandy, mener Patric Jonsson. Svensken, som trener herrelaget sammen med Vidar Johansen, burde vite hva han snakker om. Han kommer tross alt fra et land som har 130.000 lisensierte spillere. Til sammenlikning har Norge seks tusen.
- Det vil si at vi spiller et godt, kjapt pasningsspill med høy fart og mye bevegelse. Spillerne våre har et høyt tempo i kroppen, og passer derfor bra mot lag som Sverige og Finland, utdyper han.
- Vi har mange rutinerte spillere i tillegg til unge talenter. Den nye landslagssjefen satser dessuten på unge spillere, og det passer jo vår tropp bra, tilføyer Vidar Johansen.
Trenerne mener de har enda 2-3 spillere som er gode nok for landslaget, og at det vil bli enda flere i fremtiden.
Gutta fra Groruddalen
Hele fire av de landslagssklare gutta er fra Groruddalen. Brødrene Ketil (24) og Kristoffer (26) Kronberg er fra Ellingsrud, Christian Kragerud (23) er fra Veitvet, og Tommy Midtsveen (22) er fra Ammerud. Den eneste som skiller seg ut er Tu Tran Minh (21), han er nemlig fra Holmlia. Hva er det egentlig med Groruddalen og innebandy?
- Det er jo stort her, forklarer Vidar. Faktisk større enn hockey. Og det er flere groruddøler som spiller innebandy enn som går på ski.
Sporten vokser hvert år i Norge, og i Groruddalen har den alltid hatt en spesielt bra posisjon.
- Det er nok litt smitteeffekt også, tror Christian Kragerud. Når noen begynner med en sport, så følger jo ofte kameratene etter.
- Holum trener i Nittedal, og har også navnet sitt herfra. Hvorfor regnes det da som en Groruddals-klubb?
- De som startet klubben kom fra Groruddalen, og det gjør jo også de fleste av spillerne. Den ene gründeren bodde imidlertid på Holumskogen i Nittedal, og slik fikk klubben navnet sitt. Det passet jo bra ettersom basen ble flyttet til Nittedal senere, forklarer Vidar.
Unge og sultne
Nøkkelspiller Ketil Kronberg er lagets stjerne, og ifølge trener Jonsson landets beste innebandyspiller akkurat nå.
- Han er best både på byen og på banen, skyter Christian Kragerud inn. Gutta ler. Det er tydelig at de har det gøy sammen, også utenfor innebandybanen.
Selv om Ketil er god, vil ikke trenerne trekke frem enkeltspillere, og understreker at alle har forskjellige kvaliteter. Patric Jonsson sier det slik:
- Man kan ju inte bara ha flöte på en tårta.
Bytte av klubb kommer ikke på tale for Ketil: Det skal mye til for at jeg slutter i Holum. Her trives jeg, og de sportslige utfordringene blir ikke større i Norge.
Han roser lagkameratene: - Vi har unge, sultne folk som har lyst til å vise seg frem. Landslaget går en spennende tid i møte.
Han gleder seg også over å ha fått ny landslagssjef: - Urban har et nytt syn på det meste. Han må være den beste treneren Norge har hatt noensinne.
Holum-femmeren
Ketil Kronberg har observert noe morsomt i forbindelse med landslagsuttaket:
- Alle har forskjellige plasser på banen. Vi kunne jo ha vært en egen rekke. Holum-femmeren, sier han og smiler.
- Hva tror dere om seriespillet fremover?
- Vi hadde en jo en dårlig sesong i fjor. Men i år kommer vi til å ligge i toppen, og kjempe om gullet, sier Christian Kragerud.
Vi lurer på om landslags-deltakelsen har noe å si for videre resultater i serien.
- Man blir en bedre spiller av å være på landslaget, sier Ketil. Det er jo et høyere tempo internasjonalt. Det tempoet tar man med seg tilbake til serien, og da får man bedre tid på seg til å sikte og skyte.
Christian, som er nykommer på landslaget, ser frem til tøffere matcher enn det han er vant med fra seriespill.
- Det blir gøy å spille mot Sverige, Finland og Sveits. De er jo best i verden.
- Norge, da?
- Vi er blant de fem beste.
Tsjekkia hevder seg også, er gutta enige om. Men nå begynner de å bli utålmodige, for det er faktisk fredagskveld. Det ser ut til at intervjuet er over. Toppidrettsutøvere må jo få ha det litt gøy, de også.

"Vi er det laget som spiller mest internasjonal innebandy"
Patric Jonsson
"De sportslige utfordringene blir ikke større i Norge"
Ketil Kronberg
"I år kommer vi til å ligge i toppen, og kjempe om gullet"
Christian Kragerud
"Det er flere groruddøler som spiller innebandy enn som går på ski"
Vidar Johansen
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere