*Nettavisen* Nyheter.

Fra landsted til fattigsykehus

Den tyskfødte general Hans Ernst von Trizschler er også trelasthandler og skipsreder, og typisk for Christiania nyrike handelsstand på slutten av 1600-tallet ønsker han et herskapelig landsted passelig langt fra byen. Gjerne nær en elv.

SENTRUM: Området ved Akerselva blir funnet fortreffelig for et slikt herskapelig landsted, og von Trizschler får bygget Mangelsgården her i 1698.
Nevøen hans Fredrik Ferdinand Hausmann arver hele herligheten i 1718 og bygger huset om til det vi kjenner i dag. Nå i rokokkotiden kan man ikke være forfinet og kunstig nok, og Versailles' snorrette symmetri får et ekko i Christiania når Hausmann anlegger en stor have ved Mangelsgården. Her har han fiskedammer, små øyer og paviljonger, fontener og eksotiske trær som appelsiner og laurbær.
Dette er stort og fremmedlandsk i datidens Christiania, og Hausmanns anlegg blir ansett som byens aller, aller fineste. Ja, når kong Frederik V besøker Christiania i 1749, er det hos Hausmann han bor!

Generalens gård

I dag er haven, dammen og appelsintrærne borte, og bortsett fra bygningens utseende, er navnet på gaten og brua rett ved siden av det eneste som lever etter Fredrik Ferdinand Hausmann.
Etter neste eier lever også navnet, for han heter Johan Mangelsen. Han er general, overtar i 1757 og blir altså den som gir gården sitt nåværende navn.

Sinnsykehus

I 1809 blir det på en avskjedsfest for den besøkende prins Christian August foreslått å opprette en velgjørende stiftelse. Så når "Prinds Christian Augusts Minde" kjøper Mangelsgården i 1812, blir bygningen ominnredet til spinneri, veveri og steinhuggeri for de fattige. Men etter hvert går arbeidsanstalten over til å være et slags arbeidsfengsel for løsgjengere og alkoholikere av laveste stand samt et sted å oppbevare vanskelige barn. Deretter blir det arbeidshjem og pleiehjem for eldre. Etter 1834 blir det reist nye bygninger i tilknytning til Mangelsgården, som sinnssykehus, bryggeri og fattigsykehus. Det eldste bygningskomplekset blir fredet i 1927, men fredningen av uthus og bryggerhus blir opphevet i 1951 for å kunne utvide Storgata.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.