*Nettavisen* Nyheter.

Fra Lilleborg til Haiti

Emilia Elinzano Sæter forlater post 3 på Lilleborg sykehjem for å hjelpe jordskjelvofrene på Haiti.

Emilia Elinzano Sæter forlater post 3 på Lilleborg sykehjem for å hjelpe jordskjelvofrene på Haiti.

Den erfarne sykepleieren Emilia Elinzano Sæter forlot denne uka Lilleborg sykehjem for å hjelpe jordskjelvofrene på Haiti.

LILLEBORG: Hun vet lite og ingenting om hva de nærmeste ukene vil bringe. Men torsdag morgen setter hun seg på flyet til Haiti i regi av Kirkens Nødhjelp.

– Jeg skal gi alt av min kunnskap, ja hele meg for å hjelpe, sier Sæter til Østkantavisa.

Solid bakgrunn

Hun beskrives som en liten, men tøff dame, Emilia Elinzano Sæter.

– Det gjør meg ingenting å sove i telt, eller sy pasienter med nål og tråd på gata, sier hun om det som venter henne på Haiti.

Hun er bosatt på Vestli med mann og kan vise til en lang CV innen internasjonalt hjelpearbeid. Hennes første oppdrag var i provinsen Mindanao på Filippinene. I 1980-83 jobbet hun på det amerikanske sykehuset i Vest-Beirut.

– I 2003 var jeg i Colombia under konflikten med Fark-geriljaen. Jeg var i Aceh-provinsen i Indonesia et år etter tsunamien. Det var et kort oppdrag på fire uker, forteller hun.

Østkantavisa fikk en prat med Sæter et par dager før hun dro til katastrofeområdet, hvor det nå er meldt om over 150.000 døde.

– Hva er det som driver deg?

– Jeg liker å hjelpe folk som mangler tilgang til helsetjenester. Jeg har et kall og jeg gir alt av min kunnskap, forteller hun.

– Det er ikke første oppdraget jeg har. Men det er første gang jeg er borti et jordskjelv, fortsetter hun.

Sterke inntrykk

TV-bildene har gjort et sterkt inntrykk på sykepleieren.

– Det er det verste jeg har sett. På TV ser man barn som dras ut av ruinene og må tigge mat. Jeg tenkte med en gang at jeg må reise ned dit, sier Sæter.

Sykepleieren har fått tre måneders permisjon fra arbeidsgiver til å bistå Kirkens Nødhjelp på Haiti. Kontrasten fra hverdagen som avdelingsleder på Lilleborg er enorm.

– Her har du alt i hånda, og alt er lett. Faglige dyktige folk du kan delegere oppgaver til og all teknologi på plass. I et katastrofeområde må du finne ut av alt selv. Språket er også en hindring, forteller hun.

Av tidligere erfaring vet hun at det er viktig å opptre profesjonelt, og ikke la følelsene ta overhånd. Selv om katastrofen er hjerteskjærende.

– Man må ikke tenke så mye, men bare konsentrere seg om å handle. Blander du inn følelser, får du ikke gjort så mye, er hennes erfaring.

– Jeg vet ikke om tre måneder er for kort, eller om det er nok, avrunder hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.