RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Løten til sommerjobb på Malmøykalven

Torsdag morgen kom tre familier fra Løten på Hedemarken til Malmøykalven for sommerjobb. Oppgaven deres blir å holde vegetasjonen nede.

Malmøya/Malmøykalven:De måtte tidlig opp torsdag, for transport over Kalvsundet med båt var bestilt så tidlig som kl. 07.00. Og spesielt båtvant var de heller ikke. Når sant skal sies hadde de aldri vært borti verken båt eller saltvann. Men både transporten og overfarten gikk ganske greit.

Hvem de tre familiene var? Jo, de besto av søyer med tilhørende lam. Egentlig skulle de ruslet på flatlandet på Hedemarken, men det ble altså sommerjobb i fjorden i hovedstaden. Årsaken til at de fikk seg slikt arbeid, var at Malmøykalven som så mange andre øyer i Oslofjorden er i ferd med å bli gjengrodd. Og bedre vegetasjonsryddere enn sauer kan man vanskelig få. Nå skal de gjennom hele beitesesongen spise seg over øya.

Barnas øy

Nå blir ikke sauene og lammene alene på Malmøykalven i sommer. Barnevernet i Oslo benytter nemlig øya som feriested for barn, og det har de gjort i mange år. I år kommer det i snitt til å bo mellom 20 og 25 barn og unge hver uke. Men de ullbevokste hedemarkingene kommer til å få det fredlig og ha Malmøykalven så godt som for seg selv frem til St. Hans.

Helt fra 1912 har Malmøykalven vært "Barnas øy". Først var det "Norsk pleiestiftelse for Småbørn" som holdt til her hver sommer. Ullevål sykehus disponerte stedet for tuberkulosetruede barn i mange år, og i 1947 vedtok formannskapet i Oslo kommune at øya skulle overlates til barnevernet og Løkkeberg Barnehjem, og nå er det altså Barne- og familieetaten i kommunen som gjennom hele sommeren har anledning til å gi barn ferieopphold her.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere