*Nettavisen* Nyheter.

Fra Mali til østkanten

Riborg Knudsen sammen med Bayano walet Akli (f.v) og Hamada Maîga som leder hver sin lokale organisasjon som Kirkens Nødhjelp samarbeider med i Mali.

Riborg Knudsen, som har bodd store deler av sitt liv i Gamle Oslo, har valgt å være med å bedre situasjonen i et av verdens fattigste land Mali. Det er store forskjeller mellom Mali og Norge, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tre jenter fra Kidal-regionen. - Dessverre er det for få jenter som går skole, sier Riborg.

Kontrastene er store for Riborg Knudsen, som nå er på ferie hjemme på Vålerenga. Til vanlig jobber hun i det vestafrikanske landet Mali med temaer som og konfliktløsning og kjønnsbasert vold.

- Det er mange som ikke aner hvordan det er i de aller fattigste landene. Mali er, ifølge FN, ett av verdens fattigste land. Norge derimot er helt i toppen. Dermed blir kontrastene veldig stor, forklarer Riborg Knudsen.

Hun er leder for Kirkens Nødhjelp i Mali og har opp holdt seg der siden sommeren 2004, med kun ett års opphold i perioden 2006 til 2007.

Dårlig stilt

Det kan være veldig vondt å se hvor vanskelig mange har det, for eksempel hvordan små barn og handikappede går rundt i gatene og tigger.

- Matmangel er et stort problem. Det er veldig mange som ikke har nok mat og de får heller ikke næringsrik mat. Kostholdet er ikke variert, sier hun til Østkantavisa. Det siste året har situasjonen blitt vanskeligere med sterk prisstigning på blant annet ris, olje, tørrmelk og sukker. Dette er basismatvarer som folk er helt avhengig av.

I tillegg er det mange barn som ikke går på skole, voksne som ikke kan lese eller skrive og mangel på helsepersonell.

- Det er også veldig dyrt å gå til legen og få medisiner. Derfor er det få som tar seg råd til dette, fortsetter Riborg.

Konservativt

Kirkens Nødhjelp jobber blant annet med lokale fredsskapende prosjekter i Nord-Mali, og er en av svært få organisasjoner som jobber med langsiktig bistand i området. En annen høyaktuell problemstilling i Mali er arbeidet mot kjønnsbasert vold og kjønnslemlestelse.

- Det er så mye som burde vært annerledes. Vi vet at rundt 90 prosent av jentene gjennomgår kjønnslemlestelse og at unge jenter helt ned i ni års alderen blir giftet bort. Dette arbeidet byr på store utfordringer å jobbe med, sier Riborg og fortsetter:

- Dette er problemer som vi jobber med i et langsiktig perspektiv og sammen med lokale organisasjoner. Det gjelder endring i gamle tradisjoner og holdninger og derfor er det særlig viktig å få religiøse og tradisjonelle ledere til å engasjere seg i disse spørsmålene. Vi samarbeider også med maliske jurister om bedre informasjon om kvinners og barns rettigheter. Kirkens Nødhjelp nyter stor tillit både i befolkningen og hos myndighetene og vi ser resultater av arbeidet selv om det ennå er mye å gjøre, sier hun optimistisk.

Ut 2009

Etter et kort opphold returnerer hun og datteren på ni år til Mali 5.juli. De bor i hovedstaden og lever under gode forhold.

- Datteren min gleder seg til å returnere til vennene, katten og kaninen hun har der nede. Hun trives veldig godt både i Oslo og Mali, sier Riborg.

- Hvordan er arbeidsdagen din?

- Jeg jobber først og fremst på et kontor. Men jeg drar også rundt og ser hvordan hjelpeorganisasjonen jobber. Så har jeg kontakt med lokale myndigheter og organisasjoner. I tillegg hjelper vi kvinne og ungdomsgrupper. Men landet er lite utviklet, så dette arbeidet vil ta litt tid, avslutter Riborg som har kontrakt til sommeren 2009.

Østkantavisa vil følge Riborgs arbeid tett i fremtiden, da hun vil skrive jevnlige reisebrev til avisens lesere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.