*Nettavisen* Nyheter.

Fra mobbing til godt samhold

Mortensrud skole fortsetter arbeidet med prosjektet ConnectOSLO. Rasisme, vold og mobbing er snudd til trivsel og samhold.

MORTENSRUD: Det er mye bedre miljø på skolen nå enn det var før. Etter at vi begynte med ConnectOSLO-prosjektet har respekten for hverandre blitt mye bedre. Guttene sloss ikke lenger, og lærerne tar oss på alvor sier, Negin Kafili (11). Hun går i sjette klasse på Mortensrud skole.
For tredje år på rad startet Mortensrud skole tirsdag opp igjen arbeidet med ConnectOSLO. Anledningen ble markert med en samling av elever og lærere i gymsalen, der de startet med å synge "Connect-sangen". Waed Ghannam (12) har skrevet teksten, og melodien er fra Trond Viggo Torgersens "Tenke sjæl".
Rektor Jan Gunnar Riiser holdt en kort tale, og han minnet elevene om at hver enkelt av dem er små solstråler.
Vi har byens beste elever på Mortensrud skole, sa Riiser.
Lærere leste dikt og fortalte eventyr. Elever fra første- og syvendeklasse sang sammen med lærer Karelius Hougen på gitar.

Diplom i premie

Vi har samling i gymsalen en gang i måneden, og i tillegg kårer vi månedens Connect-elev, sier rektor Riiser.
Premien er et diplom for god og inkluderende oppførsel. Hver enkelt klasse kårer også ukens elev.
Hva synes elevene om kåringen?

Det er gøy. Alle vil være best, og nå er det trygt å si ifra til lærer om noen mobber eller slår, sier Osama Iftekhar (11).
Før prosjektets retningslinjer ble innført ved skolen, ble det bare verre for en elev dersom han/hun sa ifra. Man ble utstøtt av de andre elevene og lærerne tok ikke eleven på alvor.
Har dere tenkt til å slutte med Connect-arbeidet?

Nei, aldri. Vi vil ikke ha det slik det var før på skolen. Vi trives mye bedre nå, sier representantene i elevrådet, Kulsoom Maqsood (11), Joachim Janson Runge (12), Berfin Gence (9), Negin Kafili og Osama Iftekhar.

Positive resultater

Ved Mortensrud skole har Connect satt tydelige spor. Mens skolen var preget av uro for noen år siden, er det motsatte tilfellet nå. Forsker Grete Sørensen Vaaland ved Senter for atferdsforskning synes Connect har gitt oppsiktsvekkende gode resultater hos skolene som har deltatt i prosjektet. En rapport fra 2005 viser at mobbing ved Connect-skolene er redusert med 30 prosent, konsentrasjonsvansker med 27 prosent og disiplinvansker med 24 prosent.
Prosjektet har blitt en del av kulturen ved Mortensrud skole. Den positive utviklingen skyldes hardt arbeid fra både lærere, elver og foreldre, sier Sørensen Vaaland.
Målet med Connect har vært å endre elevatferden gjennom de voksne sin atferd.
Når rektor, lærere og foreldre handler etter de samme prinsippene, får elevene en klarere oppfatning av hva som er god atferd, sier Sørensen Vaaland.
Hun synes det er bemerkelsesverdig at skolen har klart å opprettholde den gode utviklingen selv etter at prosjektet ble avsluttet i 2003. Det er ikke uvanlig at et prosjekt sklir ut etter at prosjektfasen er over.
Det er viktig at arbeidet hele tiden følges opp og at ledelsen står sammen om hva som er målet, sier Sørensen Vaaland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.