RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Nordstrand til Filippinene


Lauritz ute på landsbygda.
Lauritz ute på landsbygda.
Lauritz Olavi Valvik Raustøl er en globetrotter med utgangspunkt i Øvre Prinsdals vei på Søndre Nordstrand.

Søndre Nordstrand/Filippinene: Lauritz forteller at han i mange år allerede har vært på ulike leire rundt i verden. Han var som trettenåring i Frankrike. Året etter ble det Indonesia, videre ble det Tyskland og Brasil.

Ettåring for Kirkens Nødhjelp

For to år siden kom han inn på United World College i Wales. Dette er en skole som tilsvarer de to siste årene av norsk videregående skole.

Dette er den eneste globale skolen som bringer sammen ungdom fra hele verden på videregående skole uavhengig av foreldrenes betalingsevne.

Men dette året er du altså på Filippinene. Hvorfor ville du være ettåring for Kirkens Nødhjelp?

Hovedgrunnen til at jeg søkte på Communication for Change var at dette var den beste muligheten jeg kunne tenke meg å virkelig få oppleve ett utviklingsland sine utfordringer på nært hold. I løpet av de siste årene har jeg vært heldig og fått reist en del, men selv om det har vært reiser hvor jeg har fått sett landene på spesielle måter, så har det aldri vart lenger enn maksimum en måned. Dette året gir i tillegg muligheten til å lære seg hvordan man best kan formidle et budskap gjennom den en og en halve månedlige informasjonsturneen vi må være med på når vi kommer hjem.

Dypere innsikt

Det må være spennende å reise ut på denne måten?

Ja, så absolutt. En får se hvordan en lokal organisasjon tenker og arbeider. Det er en interessant måte å få en dypere innsikt i både landets styrker og svakheter. Jeg har bodd to år i utlandet, men Wales blir noe helt annet enn Filippinene, blant annet på grunn av de store kulturelle og politiske forskjellene. Her blir en ordentlig kjent med lokalbefolkningen.

Litt om møtet med landet og folket.

Da vi ankom Manila for omtrent to og en halv uke siden trodde både jeg og min reisepartner, Marianne Hermann Brekken, at vi noenlunde visste hva vi hadde meldt oss på. Etter seks uker med intense forberedelseskurs fra Kirkens Nødhjelp, Rønningen Folkehøgsskole og Fredskorpset, var det ikke rart at vi følte oss trygge på hva vi skulle forvente. Likevel ble inntrykkene helt annerledes enn det vi hadde trodd. Maten var ikke sterk, men søt, samfunnet virket nesten mer liberalt enn i Norge, julemusikken begynte i midten av september, og kjøpesentrene var flere (i Manila finnes det rundt femti enorme sentre, og nye blir bygget kontinuerlig). I tillegg til dette ble vi overrasket over de veldige ideologiske forskjellene i samfunnet, samt at fattigdommen til og med var større enn forventet. Likevel var risen på plass til hvert eneste måltid og menneskene like glade som vi hadde blitt fortalt.

Tar del i protester

Hva er det spesielle ved å være der?

Personlig så finner jeg Filippinene interessant fordi det er det mest politiske CfC-programmet Kirkens Nødhjelp har. Organisasjonen vi jobber med prøver å synliggjøre fattigdommen og den politiske undertrykkelsen gjennom å ta del i nasjonale og lokale protester. I underkant av tusen mennesker har blitt drept som følge av politiske drap siden Gloria Macapagal Arroyo kom til makten i 2001.

Tenker du på at det er spente forhold i landet?

Ja, det gjør vi begge, men dette kommer nok mest av at det er ett av hovedtemaene til National Council of Churches in the Philippines (NCCP), som er organisasjonen vi observerer. Vi møter folk som har mistet sine nære gjennom politiske drap, og får oppdateringer om de urolige forholdene i sør. Selv har vi ikke fysisk sett noen uroligheter, men vi får konstant høre om det.

Bor i slummen

Hva er jobben din?

Jobben vår er hovedsakelig å observere NCCP, samt dens samarbeidsorganisasjoner i landet. Neste uke kommer nok vår første store utfordring som er å bo tre netter i en av de mange slummene i Manila. Etter det får vi være med på en fredsleir hvor også vi skal få noen oppgaver når det kommer til organiseringen. Det er noe vi gleder oss til, men samtidig ikke helt vet hva innebærer. Fra første stund har vi fått beskjed om at det er viktig at vi er fleksible slik at eventuelle forandringer ikke skal bety for mye og at vi er klare til å hoppe inn i nye situasjoner når som helst. Den virkelige jobben vår i den forstand kommer ikke før informasjonsturneen etter jul. Det er da vi skal dele kunnskapen vi har tillært oss om utviklingsspørsmål og bidra til å spre informasjon om Kirkens Nødhjelps fasteaksjon.

Og dette vil du anbefale til andre?

Ja, det vil jeg definitivt gjøre. Det er et interessant år og jeg er sikker på at jeg kommer til å lære masse om både verden rundt meg og om meg selv, sier en engasjert Lauritz Raustøl fra Filippinene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere